Žebříčky influencerů: Těhotnej kuchař skokanem druhého čtvrtletí

pondělí, 18. července 2022, 12:10 Internet & Mobil MediaGuru

Skokanem druhého čtvrtletí v žebříčku influencerů na Instagramu se podle databáze Lafluence stal Těhotnej kuchař. Z první pětice českých mužských influencerů vypadl Dominik Feri.

Leoš Mareš, Lucia Hrušková, Jan Macák a Karolína Kurková, zdroj: Lafluence

Leoš Mareš, Lucia Hrušková, Jan Macák a Karolína Kurková, zdroj: Lafluence

Společnost Lafluence zveřejnila ve spolupráci s MediaGuru.cz kvartální žebříčky nejvlivnějších českých a slovenských influencerů na Instagramu. Lafluence pravidelné žebříčky sestavuje na základě své Databáze influencerů.

Největším skokanem druhého kvartálu se stal Těhotnej kuchař, kterému se za poslední tři měsíce zvýšilo instagramové publikum o více než 900 % a ke konci června dosáhl na 122 tisíc sledujících. Dalším skokanem je například slovenská fotbalistka Mária Hutirová nebo specialistka na zdravou výživu Janka Tkáčová.

Mezi brandy, které čeští a slovenští influenceři na Instagramu v posledních 3 měsících nejčastěji označovali v klasických příspěvcích, patří módní značky Zara a H&M, dále televizní stanice Markíza, organizace Oktagon MMA a obuvní značka CCC. Lafluence označování značek měří v Databázi influencerů prostřednictvím funkce Spřízněnost se značkami, která firmám a agenturám umožňuje ověřit předchozí spolupráce influencerů.

Zdroj: Lafluence

Zdroj: Lafluence

Co se týče celkově nejsledovanějších českých mužských influencerů na Instagramu, na prvním místě se stále drží fotbalista Petr Čech (2,4 milionu sledujících), kterému za poslední kvartál stouplo publikum o 200 tisíc sledujících. Z pětice nejsledovanějších influencerů naopak vypadl bývalý politik Dominik Feri. Publikum mu neustále klesá, a tak jeho místo nahradil čtyřiadvacetiletý Jan Macák alias MenT (860 tisíc sledujících), který se v letošním roce umístil v prestižním žebříčku 30 pod 30 časopisu Forbes. Bez významnějšího nárůstku zůstává publikum CrossFit sportovce Tomáše Chlupa (1,3 milionu sledujících), moderátora Leoše Mareše (1,1 milionu sledujících) i influencera Jirky Krále (932 tisíc sledujících).

Zdroj: Lafluence

Zdroj: Lafluence

U českých influencerek proběhla v žebříčku také menší změna. Třetí a čtvrté místo se totiž vystřídalo – blogerka Anna Šulcová (970 tisíc sledujících) předběhla modelku Karolínu Kurkovou (960 tisíc sledujících), která je tak nyní na rozdíl od minulého kvartálu až na 4. místě. Pětici ovšem stále vévodí malířka Silvie Mahdal, kterou sleduje přes 1,7 sledujících z celého světa, a je tak možné, že v tomto kvartálu překoná na Instagramu jako první česká influencerka magickou hranici 2 milionů sledujících. Na pátém místě se drží zpěvačka Monika Bagárová.

Zdroj: Lafluence

Zdroj: Lafluence

U slovenských influencerek proběhla medializovaná aféra. Modelce Lucii Javorčekové zrušil Instagram profil, a ta tak na chvíli přišla o astronomický počet 2,1 milionu sledujících. Založila si sice profil nový, ale nyní je už opět aktivní její původní profil, ač pod jiným nicknamem (@luciia). Na druhém místě ji následuje modelka Veronika Rajek (1,3 milionu sledujících), poté influencerky Zuzana Plačková (860 tisíc sledujících) a Lucie Hrušková (791 tisíc sledujících) a také zpěvačka Dara Rolins (688 tisíc sledujících).

Zdroj: Lafluence

Zdroj: Lafluence

V žebříčku slovenských mužů se na prvním místě drží cyklista Peter Sagan, kterému se v tomto kvartálu možná podaří překročit hranici 2 miliony sledujících. Následuje ho Daniel Štrauch s milionem fanoušků. Na třetí místo poskočil z pátého paralympijský sportovec Jozef Metelka, který má nyní 995 tisíc sledujících, nicméně kvalita jeho fanoušků je dle metrik databáze (důvěryhodnost sledujících, míra zapojení fanoušků, kvality míry zapojení) diskutabilní. Čtvrté a páté místo obsazuje Martin Škrtel (888 tisíc sledujících) a Marek Hamšík (851 tisíc sledujících)

Zdroj: Lafluence

Zdroj: Lafluence

-mav-