AOV: Facebook své připomínky k novele veřejně nesdělil

čtvrtek, 22. prosince 2022, 07:40 Aktuality, Internet & Mobil MediaGuru

Asociace online vydavatelů nepovažuje krok Facebooku za překvapivý a věří, že si čtenáři na této sociální síti obsah najdou. Dodává ale, že Facebook své námitky k novele veřejně nedeklaroval.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Asociace online vydavatelů (AOV) nepovažuje krok společnosti Meta, která na své sociální síti Meta začala v Česku upravovat podobu náhledu zpravodajských textů, za překvapivý. Označuje ho ale za „prazvláštní", a to proto, že se zástupci společnosti neúčastnili legislativního procesu. AOV to uvedla ve svém vyjádření, který poskytl její předseda Libor Matoušek

„V Asociaci online vydavatelů věříme, že kvalitní vydavatelský obsah si lidé najdou. Na sociální síti Facebook to možná budou mít uživatelé v prvních dnech o něco těžší především kvůli orientaci ve svém ‚feedu’ a vydavatelský obsah nemusí na této síti působit tak atraktivně. Reakce společnosti Meta není překvapivá. Meta často následuje kroky společnosti Google. Ze strany společnosti Meta je to však prazvláštní krok, a to z toho důvodu, že se její zástupci neúčastnili legislativního procesu a nesdělili své připomínky k novele autorského zákona. Minimálně tedy ne v otevřeném dialogu s odbornou veřejností," uvedla AOV.

Společnost Meta začala pro české uživatele redukovat zobrazení zpravodajského obsahu. Učinila tak v reakci na přijetí novely autorského zákona. Dosud byly odkazy zveřejněné na Facebooku plně vykresleny s titulkem, náhledovým obrázkem a náhledovými výňatky textu. Po provedení změn budou odkazy na zpravodajské články zobrazovat pouze hypertextový odkaz a titulek.

-mav- 

Odkazy na zpravodajské texty mění v Česku i Facebook

úterý 20. prosince 2022