Reklamu ve streamovacích službách většina lidí přijímá

pondělí, 9. ledna 2023, 07:15 Reklama, Výzkum MediaGuru

Pokud ušetří na předplatném, dává většina lidí přednost streamovacím službám s reklamou.

Zdroj: Unsplash

Zdroj: Unsplash

Jedním z letošních trendů by měl být vzestup AVOD služeb, tedy streamovacích videoslužeb, jež nabízejí levnější variantu předplatného s reklamou. Podle výzkumu Hub Entertainment Research je v případě možnosti úspor upřednostňuje 57 % spotřebitelů. 

Většina lidí by dala přednost AVOD službě před tou bez reklam v případě, že by ušetřila 4 až 5 dolarů, tedy 90 až 115 korun. Služby, které nabízejí obě varianty – tedy dražší předplatné bez reklam a levnější s reklamou – by si spotřebitelé vybrali dvakrát pravděpodobněji než ty, co tuto možnost nemají. Až 65 % dotázaných navíc už alespoň jednu bezplatnou streamovací službu, financovanou příjmy z reklamy, využívá.

Zájmu ušetřit v dobách těžké ekonomické situace vycházejí vstříc hlavní streamovací hráči. Netflix spustil v listopadu na prvních 12 trzích (Česko mezi nimi zatím není) nabídku levnějšího předplatného. Například v Německu stojí předplatné s reklamou 4,99 euro (123 korun) měsíčně, bez reklamy 7,99 euro (197 korun). Reklamy jsou dlouhé 15 až 30 sekund a jsou vysílány během seriálů a filmů nebo před nimi. Na hodinu připadne v průměru čtyři až pět minut reklamy. 

Netflix zavádí předplatné s reklamou, v Česku zatím není

čtvrtek 13. října 2022

V prosinci na stejnou vlnu naskočila i konkurenční  služba Disney+, která ale zároveň zvýšila cenu svého standardního předplatného. Proto se očekává, že jeden z 10 předplatitelů tak svého předplatné pravděpodobně zruší. Naopak až 22 % dotázaných, kteří si Disney+ doposud nepředplácelo, o její levnější variantě uvažuje.

U služby Discovery+, jež AVOD variantu nabízí od loňského února, považuje množství reklamy 61 % jejích předplatitelů za rozumnou, u HBO Max je to 53 %, u Peacock 46 %, Paramount+ 44 % a Hulu 43 %. U Discovery+ a HBO Max také reklama získává nejvyšší míru pozornosti. Až 37 % respondentů uvedlo, že jí věnuje téměř úplnou pozornost.

AVOD služby jsou na vzestupu. Společnost Deloitte předpokládá, že do konce příštího roku je budou nabízet na rozvinutých trzích všichni větší hráči a do konce roku 2024 představí polovina poskytovatelů i bezplatnou streamovací službu, jež bude stát na příjmech z reklamy úplně (tzv. FAST). Do roku 2030 by pak měla být většina předplacených online video služeb částečně či zcela financována z reklamy. 

-stk-