Discovery+ zavádí v Evropě levnější verzi s reklamou

úterý, 15. února 2022, 19:20 TV, Internet & Mobil MediaGuru

Ve Velké Británii a v Irsku zpřístupní Discovery+ nabídku předplatného s nižší cenou, ale s určitým množstvím reklamy. Tento hybridní model chce aplikovat i v dalších evropských zemích, kam se letos chystá vstoupit.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Streamovací služba Discovery+ zpřístupní od 16. března pro předplatitele ve Velké Británii a v Irsku levnější balíček předplatného, jehož sledování bude ale obnášet „omezené množství" reklamy. Jeho měsíční cena je 4,99 euro (cca 130 Kč). Vedle toho bude možné využít balíček bez reklamy za cenu 5,99 euro (cca 160 Kč). Jde o první streamovací službu, která na britském trhu zavádí druhý předplatitelský balíček, který v sobě zahrnuje reklamní vysílání.  Tento model ale už Discovery uplatňuje na americkém trhu a předpokládá, že jej využije i pro další evropské země, kam se chystá vstoupit.

Služba Discovery+ byla na americkém trhu spuštěna v lednu 2021 a oznámila také záměr vstoupit na dalších 25 trhů. Vstup na evropský kontinent zahájila loni ve Velké Británii a v Irsku. Kdy přijde do dalších zemí, přesněji nespecifikovala. Mělo by se tak ale stát v průběhu letošního roku. Mezi cílovými zeměmi je i Česko, kde by měla Discovery spolupracovat s operátorem Vodafone při uvádění na trh.

Kombinovaný model předplatného, který je cenově dostupnější a zároveň obsahuje určité množství reklamy, se může stát převažujícím modelem vývoje streamovacích video služeb. „V hybridních modelech vidím budoucnost, protože zadavatelé budou videoreklamu požadovat. Diváci jsou stále ochotní a připravení konzumovat videoreklamu, a ještě víc v případě klasického videoobsahu než u krátkého videa," řekl generální ředitel TV Prima Marek Singer v loňském rozhovoru pro MediaGuru.cz.

Ohledně Discovery+ bude ale zajímavé také sledovat, jak se bude služba vyvíjet vzhledem k plánovanému spojení mateřské společnosti Discovery a v současnosti ještě konkurenční Warner Media. Transakce získala v minulém týdnu souhlas amerických regulačních orgánů a pokud ji odsouhlasí také akcionáři Discovery, nic nebude bránit tomu, aby se značky jako TLC, Food Network nebo HGTV ocitly pod stejnou střechou jako HBO, CNN a Warner Bros., které vlastní Warner Media. Na poli SVOD služeb to tak bude znamenat, že Discovery+ a HBO Max budou míst stejného majitele. To už některé pozorovatele vede k úvahám, zda nakonec nedojde ke spojení Discovery+ a HBO Max do jedné silné nabídky, která by konkurovala Netflixu či Disney+. Právě s cílem konkurovat uvedeným firmám byla fúze v loňském roce oznámena.

Jak už jsme dříve informovali, HBO Max spustí svoji nabídku na českém trhu letos v březnu, v létě zde pak zahájí Disney+. Očekává se také příchod Discovery+, bližší termín ale zatím nebyl oznámen. A v letošním roce zahájí i služba SkyShowtime od společností Viacom a Comcast.

-mav-