Richterová podá návrh na odvolání Köppla z RRTV

pondělí, 23. ledna 2023, 17:45 Aktuality, TV, Lidé , Aktualizováno MediaGuru

Na základě stanoviska Legislativního odboru sněmovny podá poslankyně Olga Richterová návrh na odvolání Daniela Köppla z Rady pro rozhlasové a TV vysílání.

Zdroj: Poslanecká sněmovna

Zdroj: Poslanecká sněmovna

Místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Olga Richterová (Piráti) podá návrh na odvolání Daniela Köppla z Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV). Rozhodla se tak na základě právního stanoviska Legislativního odboru sněmovny. Ten podle Pirátů „nepřímo potvrdil střet zájmů Daniela Köppla". Návrh Richterová podá volebnímu sněmovnímu výboru, o setrvání Köppla v RRTV musí rozhodnout celá Poslanecká sněmovna. 

„Pokud dohlížíte na nezávislost médií, nemůžete zároveň dělat v politické straně či hnutí a vystupovat v jejich prospěch, jako je tomu u pana Köppla. Tomu nepřijde zvláštní ani hovořit ve veřejnoprávní televizi jako člen kampaňového týmu Andreje Babiše. Vysílací zákon podobné střety zájmu jasně zakazuje a je k tomu dobrý důvod,” zdůvodnila Richterová.

Možným střetem zájmů se bude zabývat i Rada pro rozhlasové a televizní vysílání, a to v úterý 24. ledna, volební výbor pak 2. února.

Legislativní odbor Sněmovny ve svém stanovisku uvedl, že je věc třeba posuzovat ze dvou hledisek. Za prvé, zda je veřejná podpora ze strany Daniela Köppla Andreji Babišovi v souladu se zákonem. Za druhé, zda Köppl svým jednáním vystupoval ve prospěch politického hnutí ANO.

„Pokud jde o první hledisko, je zcela nepochybné, že jmenovaný veřejně podporoval prezidentského kandidáta. Tuto skutečnost lze jednoznačně dovodit z přímého přenosu v České televizi jakož i z mítinků prezidentského kandidáta, kterých se jmenovaný zúčastnil,” stojí mj. ve stanovisku.

Pokud jde o druhé hledisko, mohou podle Legislativního odboru existovat protichůdné názory. „V této souvislosti je třeba vzít podle našeho názoru v úvahu, že uchazeč o funkci prezidenta republiky Andrej Babiš nekandidoval jako nezávislý na základě podpisů občanů, ale jako uchazeč nominovaný politickým hnutím ANO. Jestliže vystupoval jmenovaný jako člen marketingového týmu Andreje Babiše přímo ve volebním štábu Andreje Babiše v sídle politického hnutí ANO a účastnil se předvolebních mítinků prezidentského kandidáta, lze důvodně usuzovat, že výše popsaným jednáním vystupoval veřejně nejen ve prospěch Andreje Babiše, ale fakticky i ve prospěch politického hnutí ANO,” popsal odbor.

Zákon říká, že členové rady nesmí působit v žádné straně, hnutí a v jejich prospěch. Köppl však podezření odmítá. „Jsem v pozici asistenta pana (místopředsedy sněmovny) Karla Havlíčka (ANO), takže občas jsem na některých jednáních, to je pravda, ale z pozice asistenta. Na té kampani nepracuji,“ řekl minulý týden online deníku Echo24 s tím, že jeho práce s kampaní nemá nic společného a „maximálně přenáší informace z jedné strany na druhou“.

Celé stanovisko Legislativního odboru sněmovny můžete číst v dokumentu níže.

Pro odvolání Daniela Köppla z pozice člena Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV), které ve Sněmovně navrhnou Piráti, není podle prvního místopředsedy hnutí ANO Karla Havlíčka důvod. Köppl je spojován s volebním týmem prezidentského kandidáta, předsedy opozičního ANO Andreje Babiše. Podle Havlíčka ale neporušuje zákon, odpověděl na dotaz ČTK na dnešní tiskové konferenci.

Zákon o rozhlasovém a televizním vysílání uvádí, že členové rady nesmějí zastávat funkce v politických stranách nebo hnutích a vystupovat v jejich prospěch. "Není tam 'nebo'. Musí být splněno obé, což v dané chvíli zcela jednoznačně splněno není," řekl Havlíček.

Köppl není členem ANO. Havlíček dnes uvedl, že pracuje pro něj jakožto pro místopředsedu Poslanecké sněmovny a dělá pro něj expertizy v sociální či průmyslové oblasti. Uvedl také, že předsedou RRTV je Václav Mencl, jenž je členem ODS.

-mav-, -čtk-

Aktualizováno o vyjádření Karla Havlíčka