Z Reflexu odchází jeho šéfredaktor Marek Stoniš

úterý, 3. ledna 2023, 14:00 Tisk, Lidé MediaGuru

Marek Stoniš po šesti letech odchází z čela týdeníku Reflex. Titul bude dočasně řídit jeho hlavní editor Viliam Buchert.

Marek Stoniš, foto: Nguyen Phuong Taho, Czech News Center

Marek Stoniš, foto: Nguyen Phuong Taho, Czech News Center

Český společenský týdeník Reflex a zároveň i web Reflex.cz budou mít nové vedení. Marek Stoniš, šéfredaktor názorového a autorského časopisu a jeho online podoby, po dohodě odchází. V úterý to oznámila společnost Czech News Center.

Dočasného vedení obsahové části titulu se ujme jeho hlavní editor a jeden z komentátorů Viliam Buchert. V řízení nadále zůstává také ředitel redakce Václav Friedmann. 

„Náš obsah musíme adaptovat na vývoj a neustálé změny na mediálním trhu. To není žádnou novinkou. Proto se v CNC už nějakou dobu vedla diskuze, jak ještě více podpořit rozvoj i v Reflexu, a to nemluvím jen o jeho digitální části. Má sice kolem sebe vybudovanou pevnou komunitu, ale musí cílit i na nové čtenáře, potažmo fanoušky, a ty oslovovat svým kultovním obsahem. S tím souvisí nové formáty, nápady a impulsy, které jsou k tomu potřeba. A proto jsme se s Markem Stonišem dohodli, že musíme dát této značce širší směr,” říká ke změně Martina Říhová, CEO Czech News Center.  Dodala, že Stoniš má s Reflexem spolupracovat na některých vybraných projektech.

Marek Stoniš vedl Reflex v posledních šesti letech, od roku 2016. Do Reflexu přišel v roce 2008. Předtím prošel několika regionálními (Moravskoslezský den, Region) a celostátními (mj. Český deník, Lidové noviny, MfD, TV Nova, Strategie) médii. „V různých manažerských pozicích Reflexu jsem působil 14 let, což v tak vyhraněném médiu nebyla jednoduchá mise. V roce 2022 jsme v Reflexu provedli mnohé změny a vedli jsme velké diskuse, jak v prudce se měnícím mediálním světě obstát. Nakonec jsme došli k závěru, že Reflex potřebuje nový impuls a změnu vedení. Jsem rád, že své jméno budu s Reflexem nadále spojovat; připravuji pro naše čtenáře několik velkých obsahových projektů," komentuje Stoniš.

Jedním z loňských rozhodnutí bylo i zrušení komiksu Zelený Raoul. Z pozice zástupce šéfredaktora také odešel Bohumil Pečinka.

Reflex je společenský týdeník, vychází přes 30 let, čtenost tištěné verze představuje podle Media projektu 240 tis. čtenářů na vydání. Návštěvnost webu Reflex.cz byla podle NetMonitoru za prosinec téměř 1,1 milionu reálných uživatelů.

-mav-