PPA Ranking: PHD měla loni nejvyšší podíl na TV investicích

středa, 1. března 2023, 07:45 TV, Reklama MediaGuru

Mediální agentura PHD dosáhla v roce 2022 nejvyššího podílu z tuzemských mediálních agentur na čistých investicích do TV reklamy, ukazuje PPA Ranking.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Mediální agentura PHD měla loni nejvyšší podíl z tuzemských mediálních agentur na čistých investicích do televizní reklamy. Za období od ledna do prosince 2022 představoval 13,0 %. Vyplývá to ze srovnání PPA Ranking, který poskytuje společnost Media Strategy. Na dalších předních místech následovaly Knowlimits (9,6 %), OMD (9,5 %) a Médea (9,4 %), mezi kterými byly jen minimální odstupy. 

V podílu investic do televizní reklamy počítaném podle sítí mediálních agentur měla v loňském roce největší podíl Omnicom Media Group (22,5 %) před GroupM (20,5 %) a Publicis Media (12,6 % %).

TV PPA Ranking, podíl mediálních agentur a sítí mediálních agentur, rok 2022, zdroj: Media Strategy

TV PPA Ranking, podíl mediálních agentur a sítí mediálních agentur, rok 2022, zdroj: Media Strategy

PPA Ranking je počítán na základě počtu klientských GRPs podle monitoringu Nielsen Admosphere. Z TV Price Pool Auditu se vypočítají průměrné clusterové ceny (NN CPP30“), které by klienti za danou výši GRPs měli zaplatit. Tím se získá jejich odhadovaný rozpočet a přiřadí se k agenturám a k agenturním sítím. Poté se vyjádří jejich podíl.

Data (stejně jako TV Price Pool Audit) publikuje společnost Media Strategy třikrát ročně, a to za období leden až červen, leden až říjen a leden až prosinec.

-mav-

Pozn.: Server MediaGuru.cz provozuje mediální agentura PHD, která je součástí skupiny Omnicom Media Group