Zpravodajská média budou mít těžší rok, očekávají vydavatelé

úterý, 28. února 2023, 12:00 Tisk, Výzkum MediaGuru

Zpravodajské odvětví čelí řadě problémů. Vydavatelé mají obavy z rostoucích nákladů a z nižších inzertních příjmů, ukazuje zpráva Reuters Institute.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Ruská invaze Ukrajiny, inflace, globální oteplování, následky pandemie covid-19. To všechno vyvolalo u mnoha lidí strach a nejistotu. Jak se globální okolnosti promítnou do zpravodajských médií? Predikce přináší zpráva Digital News Project od Reuters Institute. Prognóza byla vypracována na základě dotazování více než 300 profesionálů ve více než 50 zemích.

Vyhlídky do roku 2023 nejsou podle prognózy nejlepší. 72 % vydavatelů se obává rostoucího vyhýbání se zprávám – zejména o důležitých a psychicky náročných tématech, jako je Ukrajina a změna klimatu. Mají také obavy z rostoucích nákladů a nižšího zájmu inzerentů. Většina očekává v příštím roce propouštění a další opatření ke snížení nákladů, jako například zastavení denní tiskové produkce. Vzhledem k tomu, že letos je plánována další legislativa omezující „škodlivý“ obsah na sociálních médiích, více než polovina respondentů má strach, že tato nová pravidla by mohla ztížit novinářům a zpravodajským organizacím zveřejňování článků.

Protože jsou příjmy pod tlakem, chce více vydavatelů investovat do předplatného a dalšího placeného obsahu. Více než dvě třetiny respondentů očekávají zvýšení těchto příjmů (viz obrázek).

Očekávání vydavatelů od růstu předplatného: 48 % čeká jen mírný nárůst, zdroj: Reuters Institute

Očekávání vydavatelů od růstu předplatného: 48 % čeká jen mírný nárůst, zdroj: Reuters Institute

Shoda vydavatelů panuje v tom, že tento rok bude spíše zaměřen na udržení stávajících předplatitelů než na přidávání nových. Ti, kteří již nějakou dobu provozují předplatné, mají bezpečnou základnu, na které mohou stavět, a doufají, že si udrží určitý růst především díky snížení cen a speciálním nabídkám.

Twitter letos propustil tři čtvrtiny své pracovní síly a akcie společnosti Meta klesly o dvě třetiny. Průzkum ukázal, že se proto editoři chtějí letos mnohem více věnovat TikToku, YouTube a Instagramu. Také se chystají vkládat více zdrojů do podcastů, digitálního zvuku a také do e-mailových zpravodajů, což jsou kanály, které se ukázaly jako účinné při zvyšování loajality ke zpravodajským značkám.

Shrnutí

  • Vydavatelé letos očekávají horší obchodní vyhlídky.
  • Většina vydavatelů (72 %) se obává rostoucího vyhýbání se zprávám.
  • Do předplatného a klubového členství v roce 2023 investuje více vydavatelů, většina
    dotázaných (80 %) uvedla, že jde o jednu z nejdůležitějších priorit v oblasti příjmů
    před display i nativní reklamou.
  • Důležité budou letos pro vydavatele tři nebo čtyři různé zdroje příjmů. Třetina (33 %) očekává vyšší příjmy z technologických platforem díky licenování obsahu. 
  • Facebooku a Twitteru budou letos vydavatelé věnovat méně pozornosti, místo toho vynaloží mnohem více úsilí na TikTok, Instagram a YouTube.
  • Změny klimatu a jejich sílící projevy se odrážejí v nutnosti redakcí vyrovnat se s tímto tématem. Přibližně polovina (49 %) z dotazovaných vytvořila specializovaný tým pro klima, aby posílila pokrytí tématu a třetina (31 %) najala více zaměstnanců.
  • Z pohledu inovací se bude více úsilí věnovat podcastům a digitálnímu zvuku (72 %) a e-mailovým zpravodajům (69 %).
  • Mediální společnosti integrují umělou inteligenci (AI) do svých produktů, aby dosáhly větší personalizace. Téměř tři z deseti (28 %) tvrdí, že AI je nyní běžnou součástí jejich činnosti.

Celkově podle zprávy lze letos čekat více ukončených tištěných novin, a to kvůli rostoucím nákladům na tisk a oslabení distribučních sítí. Dojde také k dalšímu přelivu titulů do pouze online prostředí. Tlak je i na producenty televizního a rozhlasového zpravodajství, a to kvůli „únavě ze zpravodajství“ a zvýšené nejistotě na reklamním trhu.

Autorka textu: Eliška Kellerová. Text vznikl v rámci studentské stáže.