Klimchi expanduje, se sklem cílí více i na Čechy

pátek, 17. března 2023, 16:35 Aktuality, Marketing MediaGuru

Mladá sklářská firma Klimchi sází především na zahraniční trhy. Cílí však i na české spotřebitele, firemní zákazníky a interiérové designéry.

Zleva: Lukáš Klimčák, zakladatel značky Klimchi, a kreativní ředitel značky František Jungvirt, foto: Michal Kertész

Zleva: Lukáš Klimčák, zakladatel značky Klimchi, a kreativní ředitel značky František Jungvirt, foto: Michal Kertész

Sklářská značka Klimchi Lukáše Klimčáka, jenž byl zařazen do letošního žebříčku časopisu Forbes 30 pod 30, chce tento rok dosáhnout obratu ve výši 50 milionů korun. Čtyři roky od vzniku svou firmu dokázal etablovat na zahraničních trzích, a to navzdory pandemii covidu i současné finanční krizi. Investuje do digitalizace i automatizace, přičemž produkty zdražuje jen minimálně. 

Lukáš Klimčák se svou firmou Klimchi sází nejen na zahraniční trhy, ale také na zvyšující se zájem českých spotřebitelů o tuzemské sklo. Zatímco v prvním roce své existence dosáhla Klimchi obratu necelého milionu korun, loni to bylo již 39 milionů korun. Přes svůj e-shop v minulém roce odbavila přes 2,5 tisíce objednávek. Většina z nich přitom pocházela ze zahraničí, nejvíce z Velké Británie, skandinávských zemí, Německa, Rakouska, Švýcarska a také USA. 

Zájem o Klimchi však sílí i v České republice, a to inflaci navzdory „Vztah Čechů k českému sklu se v posledních letech pozitivně mění. Po vzoru zahraničí se u nás lidé navíc učí investovat do designu. Přemýšlí, jaké produkty si pořídí domů, aby jim nejen dobře sloužily, ale navíc dělaly radost,“ popisuje Lukáš Klimčák, jenž název své firmy odvodil ze své dětské přezdívky. 

Klimchi na trh vstoupila těsně před propuknutím pandemie covidu, která firmě paradoxně pomohla s nastartováním. „Lidé zavření doma si totiž začali více všímat toho, čím jsou obklopeni, a my jsme na to ihned zareagovali investicemi do online marketingu a e-shopu,“ přibližuje Klimčák. Nyní jeho firma čelí finanční krizi, jež je spojena s bezprecedentním zdražováním energií i vstupních materiálů, jako je například sklářský písek, oxidy kovů, potaš nebo ledek. Jejich ceny narostly o vyšší desítky až nižší stovky procent. Každý kvartál se navíc situace mění. K tomu je nutné připočíst problémy, jež exportujícím firmám způsobuje silná koruna, a rostoucí dopravní náklady.

Celou tíhu zdražování se snaží Klimchi přenést na sebe, nepropouští, nezastavuje výrobu, a naopak zvyšuje výkon. Jde tedy cestou výroby více produktů s nižší marží. „Ceny našich produktů chceme udržet co možná nejníž a v podstatě docílit vyšších obratů za cenu nižších zisků,“ říká Klimčák s tím, že ke zvýšení cen svých produktů přistoupila firma loni dvakrát, míra zdražení se přitom pokaždé pohybovala okolo 10 %. „Zdražovali jsme však mnohem méně, než o kolik zdražily vstupní materiály,“ dodává. 

Silnou korunu zase Klimchi řeší částečně cestou zajištění proti rizikům. S krizí ale bojuje i dalšími prostředky. Jedním z nich je neustálé uvádění nových kolekcí, které vznikají pod dohledem kreativního ředitele Františka Jungvirta. Dále investuje do automatizace interních procesů a digitalizace firmy, ať už v rámci logistiky nebo fullfilmentu. „Rovněž se snažíme upevnit naši pozici na trhu a zároveň nacházet nové zákazníky. Navštěvujeme veletrhy, uzavíráme nová partnerství – od letošního roku budeme nově spolupracovat s partnery v Maroku, v Nigérii nebo ve Spojených arabských emirátech,“ prozrazuje Klimčák. 

Novinkou je také divize Klimchi Projects, která poskytuje osobní servis interiérovým designérům a rovněž nabízí výrobu personalizovaných dárků pro korporátní klienty. V neposlední řadě chce Klimchi rozšířit svou dostupnost přes obchodní partnery a uvažuje i o vlastní kamenné prodejně v Praze nebo Londýně. 

„Do budoucna bychom se chtěli i nadále držet hodnot, se kterými jsme naši firmu zakládali. Chceme především odkazovat na kvalitní české řemeslo a zprostředkovávat ho nejen cizincům, ale i Čechům. Nejvíc mě potěší, když budeme naší tvorbou lidem vnášet emoce do života, či ještě lépe štěstí. Zkrátka aby při užívání našeho skla zažívali kouzelné okamžiky,“ shrnuje svou vizi Lukáš Klimčák. 

-stk-