Český rozhlas otvírá v NTM výstavu ke 100. výročí, vydává publikaci

čtvrtek, 18. května 2023, 06:55 Aktuality, Rádio MediaGuru

Výstava Národního technického muzea (NTM) a Českého rozhlasu přibližuje 100 let rozhlasové historie. Český rozhlas také ke stému výročí vydává obrazovou publikaci Rozhlasto.

Výstava 100 let je jen začátek v Národním technickém muzeu, zdroj: Český rozhlas

Výstava 100 let je jen začátek v Národním technickém muzeu, zdroj: Český rozhlas

Národní technické muzeum (NTM) a Český rozhlas připravily výstavu ke 100. výročí od zahájení pravidelného rozhlasového vysílání u nás. Záměrem výstavy „Sto let je jen začátek. Český rozhlas 1923–2023“ je vylíčit 100 let technického i programového vývoje rozhlasu i dnešní roli moderního veřejnoprávního média. Projekt připomíná významné rozhlasové osobnosti a události, program a hudbu v jednotlivých obdobích i překotný vývoj výrobní, přenosové a vysílací techniky. Výstava potrvá od 17. května do 31. prosince 2023.

„Na výstavě je k vidění například jeden z nejstarších sériově vyráběných přijímačů v superheterodynním zapojení vyráběný podle patentu Luciena Lévyho. Technické muzeum tento přístroj v roce 1937 odkoupilo od populárního písničkáře Karla Hašlera. Jako nesporně unikátní vnímáme také přijímač, jenž v roce 1939 do sbírek muzea věnoval osobně inženýr František Křižík,“ řekl Karel Ksandr, generální ředitel Národního technického muzea.

„Výstava návštěvníky provede historií rozhlasové techniky a prostřednictvím poslechu her, pořadů či koncertů SOČR je také zavede do rozmanité rozhlasové produkce uplynulého století," sdělil René Zavoral, generální ředitel Českého rozhlasu.
Výstava ale kromě historie prezentuje i aktuální trendy a vyhlídky konzumace obsahu, způsoby jeho příjmu i distribuce.

„Výstavu jsme koncipovali jako retrospektivní. Plynule na sebe navazující úseky lemované významnými historickými milníky, které máme spojené s českým prostředím, propojují na pomyslné časové ose roky 1923 a 2023. V tomto úseku se odehrává náš příběh, který jsme prostřednictvím bohatých muzejních sbírek sestavili do mozaiky, ve které jsou historické i současné přijímače aranžované způsobem připomínajícím výkladní skříně prvotřídních obchodních domů. Kontrast tomuto způsobu prezentace dodávají robustní konstrukce rozhlasových vysílačů, které jsou po mnoha letech odpočinku v depozitáři sestaveny do původní monumentálnosti a vznešenosti. Propojovacím prvkem obojího jsou pak studiové přístroje – magnetofony, gramofony, mikrofony a samozřejmě nepostradatelné mixážní pulty,“ popsal výstavu René Melkus, autor a kurátor NTM.

Pamětní kousky z fondů Národního technického muzea doplněné výběrem z Českého rozhlasu návštěvníka provedou sedmi obdobími rozhlasové historie. Vystaveny jsou vzácné exponáty se sbírek NTM jako např. nově zrestaurovaný vysílač, typ SFR MD 50 francouzské provenience, spuštěný na počátku roku 1925 v pražských Strašnicích, který rozdával radost prvním posluchačům Československého rozhlasu.  Archivní nahrávky Českého rozhlasu se návštěvníkům zhmotní v žánrových posleších pod tzv. audio sprchami – sportovními okamžiky, politickými událostmi, dramatickou tvorbou nebo pohádkami pro děti. Další audia přes QR kód ozvučují dobové fotografie a doprovodné informace a další pořady si lze poslechnout při individuální procházce s vlastními sluchátky a aplikací mujRozhlas. Dvakrát za hodinu se celým prostorem výstavy rozezní rozhlasový obsah pro společný poslech, a ve speciální tmavé místnosti pak imerzivní zvukové aranžmá vystaví svět, kde se návštěvníkům zvuk zviditelní.

Dominantním prvkem sálu se stala datová socha sestavená na základě matematické vizualizace různorodých vztahů v rozhlase. Mezi vizuálními elementy nechybí světelné efekty, videoinstalace nebo výstavní grafika.

Přímo ve výstavě je pro zvídavé i nejmenší návštěvníky přichystán edukační koutek. Výstavu doprovodí program pro veřejnost a pravidelný vzdělávací program pro školy. 

Český rozhlas vydal publikaci Rozhlasto

Český rozhlas zároveň vydal k 100. výročí svého vzniku knihu s názvem Rozhlasto, která představuje 100 rozhlasových let ve fotografiích, plakátech a dokumentech z bohatých fondů Archivu ČRo. Křest obrazové publikace proběhl na 28. mezinárodním knižním veletrhu a literárním festivalu Svět knihy v Praze.

Kniha Rozhlasto, kterou publikovalo vydavatelství Českého rozhlasu Radioservis, zachycuje na 352 stranách spartánské počátky vysílání ve dvacátých letech, zlatou éru rozhlasu v éře první republiky i krvavé boje o rozhlas v letech 1945 a 1968. Zobrazuje také specifickou práci rozhlasových pracovníků za mikrofonem nebo u nahrávacích zřízení a představuje osudy významných rozhlasových osobností, slavných herců a režisérů na dosud neznámých fotografiích. Nezapomíná ani na posledních 30 let veřejnoprávní služby.

Součástí knihy jsou i QR kódy, které po načtení mobilním telefonem umožňují přehrání dobových zvuků spojených s danou fotografií. Publikaci tvoří i několik tematických složek, v nichž čeká na čtenáře odhalení jednoho tajemství.

Knihu doplňuje podcastová série Českého rozhlasu Plus RozhlaSTO, která mapuje historii rozhlasu na základě známých i pozapomenutých momentů, jejichž otisky se dochovaly na zvukových, obrazových nebo listinných materiálech. Dostupná je na webu stanice Plus a na audioportálu mujRozhlas.

-mav-