Instagram pomůže s propagací uvadajících Threads

neděle, 3. září 2023, 08:10 Internet & Mobil MediaGuru

Nové sociální síti od Mety prudce klesl počet uživatelů. Zvrátit to má přidání dalších funkcí a těsnější propojení s Instagramem.

Ilustrační foto, zdroj: Pixabay

Ilustrační foto, zdroj: Pixabay

Meta zkouší oživit vadnoucí zájem o své Threads funkcemi, které měly být podle některých uživatelů služby k dispozici od začátku fungování aplikace. Analytik digitálních trendů Matt Navarra ve čtvrtek na sociální síti X (dříve Twitter) upozornil na to, že Meta začíná propagovat Threads přímo v Instagramu – někteří uživatele spatřili přímo v instagramovém newsfeedu příspěvky původně publikované na Threads. Jak nedávno podle agentury Reuters uvedl produktový ředitel Mety Chris Cox, jednou z cest k získání si aktivní uživatelské základny by měl být důraz na to, že uživatelům Instagramu neuniknou důležité příspěvky na Threads. Větší propojení nové aplikace se zavedeným Instagramem se jeví jako logický krok už jen proto, že do Threads se mohou uživatelé přihlásit přes svůj instagramový účet.

V minulých dnech rovněž začala fungovat desktopová verze Threads, uživatelé kromě toho už mají k dispozici funkci repostů. Meta chrlením updatů Threads reaguje nejen na prvotní kritiku nejrůznějších nedodělků aplikace, ale také na masivní propad zájmu o ni. Nová textová sociální síť odstartovala začátkem července a během prvních pěti dnů od startu se do ní přihlásilo na sto milionů uživatelů. Pak ale nastal prudký propad zájmu. Agentura Reuters jej s odkazy na data serveru Similarweb dokládá poklesem počtu denních uživatelů androidové verze Threads z 49 milionů na pouhých 10,3 milionu.

„Samozřejmě by bylo skvělé, pokud by všech sto milionů lidí po nainstalování aplikace zůstalo – nebo i kdyby to měla být polovina z nich. Tak daleko ale ještě nejsme,“ prohlásil podle Reuters zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg již před měsícem, tedy v době, kdy už byl pokles zájmu o novou síť patrný. Dodal tehdy, že propad uživatelské aktivity považuje za běžný jev a postupně by jej mělo vyvažovat přidávání nových funkcí včetně minulý týden spuštěně desktopové verze. V rámci platformy Threads avšak stále nelze posílat soukromé zprávy nebo smysluplně pracovat s hashtagy (nejsou rozklikávací). Není možné ani vyhledávat příspěvky pomocí klíčových slov. To by se nicméně mělo brzy změnit, jak ve čtvrtek oznámil šéf Instagramu Adam Mosseri.

V neposlední řadě by Threads mohl k vyšší popularitě pomoci přístup Twitteru (X). Síť Elona Muska odrazuje část dosavadních uživatelů mimo jiné čím dál větším upřednostňováním obsahu, který pochází od majitelů placených účtů. Postupně by navíc X měl přestat fungovat jako původně na textové příspěvky zaměřená sociální síť, ale transformovat se v Muskovu vysněnou „superaplikaci“ na nejrůznější činnosti od placení, shánění zaměstnání až po multimediální zábavu. První kroky mají obrysy už nyní. Platforma zavede funkci audio a videohovorů. Dále rozšířila svůj sběr osobních údajů uživatelů o informace, které by šlo používat při doporučování pracovních míst či propojování zaměstnavatelů a uchazečů o práci. V porovnání s tímto směřováním konkurence vynikají Threads minimalismem, jednoduchostí a důrazem na psané slovo. Tedy vlastnostmi, které původně Twitter definovaly. Proměnou Twitteru pod vlivem Muska sice teoreticky ubývá konkurence pro Threads, jenže ani to nemusí být zárukou úspěchu nové aplikace od Mety. Uživatelé zjevně rozlišují mezi minimalistickým přístupem a absencí základních funkcí.

-riv-