Žebříčky influencerů: Čechy na Instagramu baví profily o levném cestování

středa, 2. srpna 2023, 07:10 Internet & Mobil MediaGuru

Lafluence přináší čerstvé influencerské žebříčky. Skokany druhého kvartálu se na Instagramu staly zejména cestovatelské a kulinářské profily. Z nejsledovanějších influencerů baví nejvíce Leoš Mareš a Anna Šulcová.

Instagramové žebříčky přináší Lafluence ve spolupráci s MediaGuru.cz každý kvartál a zaměřuje se v nich na nejsledovanější influencery, skokany kvartálu a nejoznačovanější brandy. Zatímco dříve v žebříčcích figurovali i ti, kteří mají z většiny zahraniční publikum (např. fotbalista Petr Čech nebo modelka Karolína Kurková), nově se Lafluence v žebříčcích zaměřuje pouze na influencery, v jejichž publiku převažují čeští či slovenští followeři, které lze zároveň označit za důvěryhodné.

„Naším dlouhodobým cílem je zkvalitňovat influencerské prostředí, proto nyní u influencerů před zařazením do žebříčků kontrolujeme úroveň důvěryhodnosti sledujících. Tu měříme prostřednictvím naší Databáze influencerů,” komentuje změnu Martin Kyncl, managing director Lafluence. Do skokanů kvartálu Lafluence zařazuje české instagramové profily, které dle databáze splňují kritérium alespoň 70% důvěryhodnosti fanoušků, dále mají alespoň 50 % sledujících z Česka a sleduje je minimálně 20 tisíc uživatelů. Stejné kritérium důvěryhodnosti, tedy 70 %, musí pro zařazení splnit i nejsledovanější influenceři, které taktéž sleduje minimálně 50 % českých (či slovenských) followerů. Dle Lafluence je průměrná důvěryhodnost sledujících v Databázi influencerů 73 %.

Zdroj: Lafluence

Zdroj: Lafluence

Skokani kvartálu

Z kvartálních skokanů se na první pozici umístil profil Levně po světě, který na konci prvního kvartálu sledovalo 27 tisíc fanoušků, zatímco o tři měsíce později takřka 70 tisíc uživatelů. I do minulých skokanů kvartálu se probojovaly profily zaměřené na cestování, je tedy vidět, že české uživatele tipy na levné cestování zajímá, což je logické vzhledem k aktuálnímu zdražování v populárních dovolenkových destinacích. Druhé místo skokanů obsadil moderátor Daniel Stach, jehož publikum se za poslední kvartál více než zdvojnásobilo. Od dubna totiž začal být aktivní v publikaci postů zaměřených především na svou práci – na České televizi už několik let moderuje pořad Hyde Park Civilizace a v roce 2020 obdržel novinářské ocenění Cena Ferdinanda Peroutky.

Na třetím místě skokanů opět najdeme cestovatelský profil, tentokrát pod taktovkou Milana Dobrovolného, který sám sebe prezentuje jako „osobní cestovku”. Fanouškům přináší nejen své tipy na zajímavé destinace nebo výhodné letenky, ale zaměřuje se i na zajímavosti z různých lokalit. Fanoušci oceňují i jeho cestovatelské video rady – třeba jak řešit ztracená zavazadla nebo jak získat kompenzaci za zpožděný let. Právě to jsou problémy, které cestovatelé v letních měsících často řeší a se kterými si mnohdy neví rady.

Čtvrté místo skokanů obsadila Markéta Chovancová vystupující jako Markéta v troubě. Ta své publikum rozšiřuje i díky vlastní tištěné kuchařce, navíc je aktivní na svém blogu, a dokonce prodává i tematický merch. Pětici uzavírá Kristýna Zemánková - i ta se specializuje na vaření, přičemž fanoušci ji znají i z TikToku. Popularitu získává díky krátkým videím, v nichž se často zaměřuje na lehké recepty, které zvládnou i muži.

Zdroj: Lafluence

Zdroj: Lafluence

Zdroj: Lafluence

Zdroj: Lafluence

Nejsledovanější instagrameři s českým publikem

Nejsledovanějším českým mužským influencerům, kteří splňují nová kritéria (velký podíl českých sledujících a jejich vysoká důvěryhodnost), vévodí moderátor Leoš Mareš, který má jako jediný přes 1 milion followerů. Tuto hranici se na Instagramu ještě nepodařilo pokořit druhému v pořadí, bývalému youtuberovi Jirkovi Královi (917 tisíc sledujících). Na třetím místě je šestadvacetiletý Jan Macák neboli MenT, který už ve svých 12 letech začal publikovat videa na YouTube. Čtvrtou příčku obsazuje zpěvák Ben Cristovao a pátou influencer Kovy.

Z českých influencerek s převahou domácího publika se zatím žádná přes hranici 1 milion sledujících nedostala. Na prvním místě se nachází influencerka Anna Šulcová (948 tisíc sledujících), jen o několik tisíc sledujících méně měla na konci kvartálu zpěvačka Monika Bagárová. Na třetím místě najdeme Nikolu Čechovou alias Shopaholic Nicol, které se loni zúčastnila československé verze reality show Survivor. Čtvrtou příčku obsadila influencerka Nikol Leitgeb (dříve Štíbrová), pátou pozici herečka Patricie Pagáčová.

Zdroj: Lafluence

Zdroj: Lafluence

Slovenští influenceři s česko-slovenským publikem

Ze slovenských influencerů zaujímá první místo Daniel Štrauch alias GoGoManTV (969 tisíc sledujících), který se stejně jako Nikola Čechová zúčastnil loňského Survivora. Zajímavé je, že podíl českých sledujících je u něj vyšší než těch slovenských, většinu jeho publika tvoří Češi. Stejně tomu je i u Lucie Hruškové vystupující pod přezdívkou LucyPug (773 tisíc sledujících). I ji totiž sleduje o něco více českých než slovenských sledujících.

Nejoznačovanější brandy

Druhý kvartál letošního roku označovali čeští a slovenští influenceři nejčastěji profil Miss Czech Republic, e-shop About You, módní brand Zara, televizní stanici Markíza a oděvní řetězec H&M. Tyto statistiky zveřejňuje Lafluence ve své Databázi influencerů v rámci metriky Spřízněnost se značkami.

Databáze influencerů

V databázi Lafluence jsou k dispozici statistiky influencerů nejen z Instagramu, ale i z TikToku a YouTube. Lafluence poskytuje data jako počet sledujících a jejich vývoj, důvěryhodnost sledujících, průměrný počet lajků a komentářů, míra zapojení publika, kvalita míry zapojení, dosah, imprese či počet zhlédnutí.