Hospodářské noviny zdraží od října na 40 korun

středa, 20. září 2023, 07:00 Tisk MediaGuru

Hospodářské noviny zvýší od října významně svou prodejní cenu v pultovém prodeji.

Ilustrační foto, zdroj: MediaGuru.cz

Ilustrační foto, zdroj: MediaGuru.cz

Hospodářské noviny z mediálního domu Economia zvýší od 1. října prodejní cenu ve volném prodeji na 40 Kč ze stávajících 35 Kč. Novou cenu už mediální společnost oznámila prodejcům tisku, vyplývá z informací MediaGuru.cz. Prodejní ceny ostatních tištěných titulů Economie, týdeníků Ekonom a Respekt, se zatím nemění. 

Hospodářské noviny, jejichž distribuční model je postaven především na firemním předplatném, byly už dosud nejdražším tuzemským celostátním deníkem. 

Ostatní novinové tituly zatím na podzim ceny nemění. Deníky Mladá fronta Dnes a Lidové noviny (oba Mafra) zvyšovaly naposledy prodejní ceny od července 2023, a to o 1 Kč na 25 Kč. Regionální tituly Deník (Vltava Labe Media) zdražily ve stejný čas o 2 Kč na 26 Kč.

Deník Sport se dál prodává za 22 Kč, Blesk za 18 Kč a Aha! za 15 Kč (všechny Czech News Center). Deníky Právo (Borgis) a Deník N (N media) jsou ve volném prodeji za 25 Kč. 

Průměrný prodaný náklad Hospodářských novin představoval v letošním červnu 23,5 tis. výtisků, z toho v pultovém prodeji se prodalo 1,2 tisíc kusů, v předplatném 7,6 tisíc a pomocí elektronické verze 14 tisíc (zdroj: ABC ČR).

Vydavatelé zdůvodňují průběžné navyšování prodejních cen nárůstem nákladů. Generální ředitelka Lenka Černá letos na jaře vyčíslila, že vnější faktory v podobě růstů výrobních a distribučních cen a rovněž reakce na loni přijatou novelu autorského zákona znamenaly v loňském roce pro Economii výpadek ve výši 50 mil. Kč.

-mav-