České Radiokomunikace vypnuly AM vysílač Zbraslav

sobota, 4. listopadu 2023, 07:35 Rádio, Aktuality MediaGuru

Koncem října bylo na pražské Zbraslavi ukončeno středovlnné vysílání v AM pásmu. České Radiokomunikace odtud přerušily distribuci signálu stanice Country rádio, nově ho šíří ze středočeských Liblic.

Country rádio lze naladit kromě AM také díky rozsáhlé síti FM vysílačů, v multiplexu COLOR DAB+ nebo online. Foto: Shutterstock

Country rádio lze naladit kromě AM také díky rozsáhlé síti FM vysílačů, v multiplexu COLOR DAB+ nebo online. Foto: Shutterstock

„Ukončili jsme vysílání Country rádia z AM vysílače Zbraslav na kmitočtu 1062 kHz. Důvodem je plánovaná výstavba největšího DC (datového centra, pozn. red.) v ČR, které projektujeme pro 2 500 racků. Country však zůstává vysílat z Liblic na 639 kHz a z Českých Budějovic na 954 kHz s velmi dobrým pokrytím,“ uvedl 31. října při této příležitosti na svém účtu sociální sítě X Marcel Procházka, ředitel právního a regulatorního útvaru Českých Radiokomunikací.

Jak tedy v současné době středovlnné vysílání v České republice vypadá? Zásadní útlum existence této technologie nastal na konci roku 2021, kdy kmitočtové AM rozsahy opustil se svými stanicemi Dvojka, Plus a Radiožurnál Český rozhlas. Aktuálně lze na střední vlně kromě Country rádia už naladit pouze Rádio Dechovka ze dvou vysílačů ve středních a východních Čechách nebo Český Impuls z Libeznic. Řada AM vysílačů funguje například ještě v Rumunsku nebo Maďarsku.

-lukpol-

Country rádio zahájilo AM vysílání z Liblic

pátek 29. září 2023