Češi na internetu nakupují nejvíce v Evropě

pondělí, 4. prosince 2023, 06:55 Retail, Výzkum MediaGuru

Tuzemští zákazníci volí čím dál častěji nákupy online. Podle průzkumu DHL tak nakupují dokonce nejvíce v Evropě.

Ilustrační foto, zdroj: Pixabay

Ilustrační foto, zdroj: Pixabay

Češi se čím dál více vyhýbají davům a nákupy raději řeší online. Podle nejnovějších dat společnosti DHL eCommerce, které zveřejnila společnost PPL CZ, utrácí právě tuzemští zákazníci za nákupy po internetu nejvíce v celé Evropě. Polovina využívá i zahraniční e-shopy, především kvůli nižším cenám. Nejoblíbenějším zbožím, které lidé na internetu nakupují, je s velkým náskokem móda, v závěsu je pak elektronika.

Češi nakupují online mnohem častěji než zbytek Evropy. Více než třetina si objednává balíčky po internetu alespoň jednou měsíčně, téměř každý třetí pak dokonce jednou za týden. V evropském průměru si každý týden balíček objednává ale jen 27 %. 

Češi utrácí na internetu zároveň nejvíce. Téměř dvě pětiny utratily za poslední online nákup přes 100 euro, tedy zhruba 2500 korun. Více než pětina Čechů pak na e-shopech nechala přes 250 euro, což je více než 6000 korun. Například v Německu a Polsku utratilo přes 250 euro za poslední nákup jen sedm procent spotřebitelů.  

„Data dokazují to, o čem se už dlouho mluví: Česko je rájem e-shopů. Dokonce se pyšníme nejvyšším počtem e-shopů v Evropě. E-commerce tak Češi berou jako běžnou součást svého nákupního chování. A to i před Vánoci, kdy už neběhají po obchodech, ale dárky odbavují z pohodlí domova. Pro nás to znamená nejvytíženější období roku, kdy se objem zásilek zvyšuje až o 50 %. Proto každoročně na toto období posilujeme týmy logistiky i řidičů tak, abychom zvládli všechny dárky doručit včas pod stromeček,“ komentuje data Milan Loidl, ředitel marketingu a business development PPL CZ.

K vyřízení svých nákupů a objednávek zasedávají Češi nejvíce k počítači (60 %), přímo prostřednictvím mobilních telefonů nakupuje jen třetina. Téměř každý druhý respondent platí platební kartou, polovina Čechů preferuje stále nákup na dobírku.

Až 90 % Evropanů nenakoupí na e-shopu, pokud jim nenabídne jimi preferovaný způsob doručení. V Česku ze stejného důvodu košík opustí pouze necelá polovina zákazníků. Nejoblíbenější formou doručení je stále na adresu, které využívá téměř polovina zdejších zákazníků. Rostoucí popularitu ale zaznamenávají výdejní místa a boxy, do kterých si pro balíček raději dojde 4 z 10 Čechů.

Na internetu v zahraničí nakupuje polovina Čechů, a to nejčastěji z Číny, USA a Německa. Nejčastějším důvodem k nákupu ze zahraničí uvádí čeští spotřebitelé nižší cenu, každého třetího pak láká širší nabídka nebo fakt, že konkrétní zboží na našem online trhu nenalezli. 

Zdroj: DHL eCommerce / PPL CZ

Zdroj: DHL eCommerce / PPL CZ

Po internetu v zahraničí nejčastěji nakupují oblečení (59 %), elektroniku (30 %) a často i sportovní potřeby a další hobby pomůcky.

Zdroj: DHL eCommerce / PPL CZ

Zdroj: DHL eCommerce / PPL CZ

-stk-