Prima chystá na Slovensku větší expanzi, plánuje několik kanálů

pátek, 23. února 2024, 07:00 TV MediaGuru

Televizní skupina Prima chce finančně víc vytěžit ze svých pořadů vysílaných na Slovensku. Plánuje zde uvést několik svých tematických stanic.

Zdroj: FTV Prima

Zdroj: FTV Prima

Záměr televizní skupiny Prima rozšířit na Slovensku počet svých stanic lokalizovaných pro slovenské publikum obsáhne víc než dvě tematické stanice Prima Cool a Prima Love. Podle informací, které má MediaGuru.cz k dispozici, je v plánu lokalizovat pro Slovensko až čtyři tematické stanice, a to letos i v příštím roce.

Jako první mají přijít na řadu stanice Prima Cool SK a Prima Love SK, které by měly na Slovensku odstartovat ještě v letošním roce. První z jmenovaných zřejmě ještě v prvním pololetí, druhá z uvedených v posledním čtvrtletí letošního roku.

Prima zatím bližší informace k záměrům na Slovensku neuvedla. Potvrdila pouze, že u tuzemské Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) si požádala o licence pro slovenské verze Prima Cool a Prima Love.

Slovenskou verzi má ale podle našich informací dostat i „detektivní" kanál Prima Krimi a zvažuje se i filmový Prima Max. V těchto případech by jejich start na Slovensku zřejmě spadl až do roku 2025. Tematické kanály by měly být na Slovensku šířeny prostřednictvím satelitu, tedy v placeném příjmu.

Součástí aktivit na slovenském trhu má být i přejmenování stávajícího kanálu Prima Plus na Prima SK. Stanici Prima Plus spustila Prima na Slovensku v lednu roku 2017. Programově se skládá z pořadů vysílaných na hlavním kanále Prima, má ale zajištěná práva pro vysílání na Slovensku. K dispozici je v placeném vysílání, čímž si Prima chrání příjmy, které by ztrácela kvůli nelegálnímu šíření svých stanic za hranicemi. Podobné důvody zřejmě stojí za uvedením slovenských verzí i tematických stanic. Lze tak očekávat, že slovenské verze budou podstatně vycházet z českých originálů, lišit se mohou v případě pořadů, u kterých nebude mít provozovatel ošetřená vysílací práva. 

Kanály Prima Krimi, Prima Max, Prima Love a Prima Cool patří na tuzemském trhu k divácky nejsilnějším tematickým stanicím skupiny. Rostoucí tendenci vykazuje především Prima Krimi, která se loni stala skokanem roku, a je v současnosti vůbec největší tematickou stanicí Primy s podílem překračujícím 4 % v letošním lednu (15+, zdroj: ATO-Nielsen).

-mav-, -lukpol-

Prima chystá slovenské verze kanálů Prima Cool a Prima Love

pátek 9. února 2024