Vodafone vloží stamiliony do ICT, rozšíří i 5G pokrytí

čtvrtek, 18. dubna 2024, 12:45 Internet & Mobil, Aktuality, Marketing MediaGuru

Téměř sedm desítek nových lidí přijme a 750 milionů korun investuje během čtyř let společnost Vodafone Czech Republic do oblasti ICT a managovaných služeb.

Ilustrační foto, zdroj: Vodafone

Ilustrační foto, zdroj: Vodafone

Značka Vodafone Business, která zahrnuje produkty a služby pro firemní zákazníky, rozšíří svou nabídku takzvaných managovaných služeb. Ty se zaměřují na kybernetickou bezpečnost, řízení datových sítí, cloudové technologie nebo internet věcí. Jde o investici, která během čtyř let dosáhne bezmála 750 milionů korun a která má přispět k digitalizaci českých firem a průmyslu.

Stamilionové investice Vodafonu půjdou jak do rozvoje jeho ICT služeb, tak i do expertízy lidí v této oblasti. „Cílem je příjmy v oblasti ICT služeb minimálně zdvojnásobit,“ uvedla Veronika Brázdilová, viceprezidentka Vodafonu pro firemní zákazníky.

Na čtvrtečním setkání s novináři Vodafone zároveň informoval, že se chce v oblasti mobilních služeb chce zaměřit na posilování 5G pokrytí. „Za posledních osm let vzrostl datový provoz na pětadvaceti násobek,“ uvedl Miroslav Bula, viceprezident pro síťové technologie. „Za poslední dva roky jsme modernizovali 43 % mobilní sítě a na těchto vysílačích šíříme 5G. V současné době jsme 85 % populace pokryli 5G signálem,“ dodal. Naopak starší datové provozy firma omezuje, což souvisí s klasickým evolučním vývojem.

Za poslední rok operátor spustil 90 nových vysílačů, které doposud nefungovaly. Mezi nově pokryté oblasti patří například Běleč nad Orlicí, Kořenec nebo Penčice. Vodafone se tak s pokrýváním mobilním signálem dostal na úroveň obcí s přibližně mezi 200 až 400 obyvateli. U nově spuštěných vysílačů operátor  počítá automaticky se spuštěním nejnovějších mobilních technologií.

Nejpoužívanější mobilními telefony v síti operátora Vodafone jsou značky Apple. Jedná se konkrétně o iPhone 11 a iPhone 13. Aktivní jsou ale také stále starší modely. Jedná se například o kdysi velmi populární Siemens C35i, kterých je v tuto chvíli stále 120 kusů. Vůbec nejstarším mobilním telefonem aktivním v této síti je podle Buly Ericsson A1018s z roku 1999.

-lukpol-