CME loni navýšila výrobní hodiny pro TV a Voyo o pětinu

pátek, 24. května 2024, 10:00 TV MediaGuru

Produkce nového obsahu pro lineární kanály televizní skupiny CME, kam patří i TV Nova, a také pro službu Voyo, se loni odrazila ve zvýšení počtu výrobních hodin o 20 procent.

Zdroj: CME

Zdroj: CME

Výnosy televizní skupiny Central European Media Enterprises (CME), do které patří i tuzemská TV Nova, se v loňském roce zvýšily o téměř 12 % na 868 mil. euro (cca 21,4 mld. Kč). Vyšší byl i provozní zisk, který dosáhl 220 mil. euro (+6 %), naopak čistý zisk se mírně snížil na 108 mil. euro, tedy cca 2,7 mld. Kč (-22 %). Výsledky zveřejnila mateřská skupina PPF ve své výroční zprávě za rok 2023.

Tlak na výrobu nového původního obsahu narůstá, CME loni navýšila počet výrobních hodin meziročně o 20 %. V roce 2023 celkově připravovala na stovku projektů pro lineární vysílání a platformu Voyo. Zároveň posilovala nabídku sportovního obsahu investicí do dalších vysílacích práv (především Formule 1 v Česku a Liga mistrů ve Slovinsku). 

Služby placeného videa na vyžádání (SVOD) podle zprávy stále rychle postupují v reakci na rostoucí očekávání spotřebitelů. CME pokračovala v rozšiřování platformy Voyo, na které do konce roku 2023 uvedla 34 premiérových originálů. Voyo je už přítomné ve všech zemích skupiny, v srpnu 2023 bylo spuštěno i v Chorvatsku. „Na většině svých trhů je Voyo třetím nejlepším SVOD poskytovatelem služeb a lokálním poskytovatelem číslo jedna," dodává zpráva.

Ke konci letošního února evidovala CME na všech trzích milion předplatitelů služby Voyo. Jen v Česku a na Slovensku zaznamenala v letošním březnu 820 tisíc předplatitelů.

Čistý výnos skupiny PPF z mediálních aktivit se rovněž loni zvýšil na 391 mil. euro (cca 7,9 mld. Kč), což představuje meziroční nárůst o 8 %.

„Od akvizice skupinou PPF v roce 2020 se CME rozrostla ve střední a východní Evropě v největší, nejzdravější a nejvýznamnější vysílací společnost s dobrou pozicí pro expanzi a růst," stojí ve výroční zprávě. CME působí na šesti trzích: Česko, Slovensko, Chorvatsko, 
Bulharsko, Rumunsko a Slovinsko.

-mav-