Mediaresearch: Videoobsahu vládne YouTube

úterý, 10. ledna 2012, 07:15 Internet & Mobil, Výzkum MediaGuru

Internetové video zabírá značnou část času stráveného na internetu, vyplývá z výzkumu Mediaresearch. Nejčastěji si lidé přehrávají videa na YouTube a Facebooku.

Necelá čtvrtina respondentů deklaruje, že se na video na internetu dívá alespoň jednou za den a téměř dvě třetiny aktivní internetové populace sledují videa online alespoň jednou týdně.

Nejpopulárnější je přitom neteleviziní video na internetu. Ani televizní videa však nejsou na internetu žádnou popelkou  - podle výsledků výzkumu sleduje týdně TV archivy více než třetina internetových uživatelů, online vysílání si týdně pustí více než čtvrtina.

Právě týdenní frekvence se zdá být do budoucna jedním z vhodných ukazatelů výkonosti videoserveru, neboť podíl uživatelů sledujících několikrát za týden nebo jednou do týdne je oproti denním uživatelům i několikanásobný.

Ve sledovanosti vedou zahraniční YouTube a Facebook. Alespoň jedno video na YouTube zhlédne denně více než čtvrtina konzumentů videoobsahu, stejně jako na Facebooku. Další nejsledovanější jsou pak zpravodajská videa na Novinky.cz a iDnes.cz (denně 18 %, resp. 15 %), Aktuálně, nova.cz a Stream.

Zajímavé sledovanosti dosahují také televizní weby a archivy (především iVysílání, iPrima, Nova.cz, ČT24.cz). Oproti loňsku se však celkový žebříček příliš nezměnil. „Z trendů může zaujmout spíše mírný pokles frekvence zhlédnutí videí, a to napříč celým webem. Část lidí, která doteď žádné video téměř nebo vůbec nesledovala, to začala zkoušet trochu víc,“ uvádí Mediaresearch ve výsledcích výzkumu.

Výzkum Mediaresearch přináší ohlédnutí za internetovým videem ve studii Video na internetu. Výzkum proběhl koncem minulého roku na internetovém NetPanelu a odpovídalo na něj přes tisíc respondentů reprezentující aktivní internetovou populaci ČR.

Jak často průměrně sledujete video na následujících stránkách?

Zdroj: Mediaresearch

-mav-