Vlastní doménu chce jediná česká firma

středa, 13. června 2012, 20:25 Internet & Mobil MediaGuru

Softwarová společnost Unicorn je jediným tuzemským zájemcem o doménu prvního řádu. Nejvíce z dvou tisíc přihlášek zaslaly společnosti Amazon a Google.

Americká organizace ICANN, která spravuje světové domény, ve středu uveřejnila seznam zájemců o vlastní doménu prvního řádu. O ekvivalent k české národní zkratce .cz má ale zájem pouze jediná tuzemská firma. Další zřejmě odradila vysoká cena.

Za registraci komerční domény totiž úřad požaduje 185 tisíc dolarů, tedy asi 3,5 milionu korun. Na dalšího půl milionu pak vyjde každoroční poplatek za využití zvoleného jména. Podobně jako většina českých firem postupovaly i některé světové korporace. O vlastní doménu nepožádala například Coca-Cola, Starbucks či Vodafone. Naopak jméno firmy za tečkou si plánují pořídit firmy Apple, Nike, Dell, BBC, Nissan a Cartier.

Doslova boj se pak rozhoří o nejrůznější generické výrazy. Kupříkladu o doménu .app má zájem třináct společností, .shop by rádo získalo devět firem a o jméno .sale se utká pětice přihlášených. Ve více než 150 takových žádostech se překrývají internetoví giganti Amazon a Google. Obě firmy také dohromady zaslaly zdaleka největší počet žádostí o registraci. ICANN již dříve ohlásil, že v případě více uchazečů rozhodne o majiteli dražba.

Globální správce internetových adres musí nové domény z technických důvodů aktivovat postupně. Rychlost, s jakou je ICANN komerční názvy schopen zavádět, je odhadována na 500 domén ročně. Možnost využít vlastní značku jako doménové jméno proto firmy nebudou mít přinejmenším po dobu dalších několika let. První nové domény se objeví začátkem roku 2013.

Kompletní seznam přihlášek o nejvyšší domény najdete zde.