CET 21: Start Nova Plus nekanibalizuje Voyo.cz

pátek, 18. dubna 2014, 07:49 Internet & Mobil MediaGuru

Obě internetové služby se vzájemně neohrožují, říká pověřený šéf internetu Petr Horák.

Zahájení internetové služby Nova Plus, která odstartovala na začátku letošního února jako bezplatná video služba skupiny CET 21, údajně neohrožuje placený online projekt Voyo.cz. Na konferenci TV CON to řekl pověřený šéf internetu skupiny Nova Petr Horák.

Nova Plus nabízí na rozdíl od Voyo.cz pouze lokální obsah produkce skupiny Nova, a to po dobu sedmi dní po odvysílání. Od Voyo.cz se liší – vedle ceny – také tím, že není dostupný na chytrých mobilních zařízeních ani v chytrých TV, obsahuje násobně nižší počet titulů než Voyo.cz (1 900) a objevuje se zde reklama.

Před zahájením Nova Plus registroval portál Voyo.cz v letošním lednu 1,8 mil. video zhlédnutí (video views). V únoru, kdy odstartovala Nova Plus, se počet video views na Voyo.cz držel na úrovni 1,6 mil. a stejně tomu bylo i v letošním březnu. U Nova Plus  počet video přehrání stoupal z únorových 1,1 mil. na březnových 3,6 milionu. Jak rostla návštěvnost Nova Plus, tak se zároveň držela návštěvnost Voyo.cz. „Efekt, kterého jsme se báli, nenastal,“ řekl na konferenci Petr Horák s tím, že vícenásobná monetizace stejného videoobsahu na internetu je možná.

Měsíční video views - Voyo.cz, NovaPlus.cz, I-III/2014

Zdroj: CET 21

Nova Plus se podle dat NetMonitoru, prezentovaných na konferenci, od 13. týdne letošního roku dotáhla v návštěvnosti na PrimaPlay.cz, video nabídku konkurenční skupiny Prima. Od 13. týdne 2014 je návštěvnost obou služeb na úrovni 200 tisíc RUest (odhad počtu reálných uživatelů).

Pro Voyo.cz je podle Petra Horáka stále podstatnější konzumace přes chytré televize, které se už na celkové návštěvnosti Voyo.cz podílejí z 30 %. Spolu s mobilními zařízeními představuje návštěvnost přes chytrá zařízení přes 42 % veškerých návštěv.

Podíl zařízení na návštěvnosti Voyo.cz, 2014

Zdroj: CET 21

-mav-