Jobs.cz spouští magazínový obsah

pátek, 17. října 2014, 06:05 Marketing MediaGuru

Servery zaměřené na byznys redefinují úspěch radami v oblasti životního stylu.

Jobs.cz, server určený zájemcům o hledání práce, začal nabízet také další druh obsahu v podobě receptů na úspěšný životní styl. V sérii článků a videí na téma 8 zvyků úspěšných lidí čtenáři a diváci zjistí například způsob efektivního boje s prokrastinací nebo význam pořádné oslavy pracovního úspěchu. Mezi dotazované osobnosti patří např. Petr Ludwig (autor knihy Konec prokrastinace) nebo Marcela Bělovská, která podnikatelsky uspěla v New Yorku. Uživatelé Jobs.cz po nutné registraci obdrží zmíněný obsah do své e-mailové schránky včetně možnosti soutěžit o Kindle.

Také zahraniční server Business Insider nabízí seznamy důvodů a zvyků, které je potřeba získat či se naopak odnaučit na cestě za úspěchem. Cesta k úspěchu tak získává podobu ovládnutí vlastních myšlenek a niterných pohnutek. Produktivitu mohou zvýšit i zdánlivě nepatřičné detaily, jako je smích nebo procházka v pravý čas. Nenabízejí návod krok za krokem, jak co nejrychleji vydělat co nejvíce peněz, ale jak uvažovat jako úspěšní lidé a získat oceňované osobní vlastnosti.Nestačí se tedy jen slepě držet pevně daného byznys plánu a úspěšné lidi napodobovat vnějšími znaky – je nutné myslet jako oni. Podobný rozdíl popsal Jean-Paul Sartre na paradoxním příkladu pozorného žáka, který chce být pozorný a pohledem upřeným na učitele a nataženýma ušima se vyčerpá hrou na pozorného do té míry, že nakonec nic neslyší. Zatímco ale daný žák existuje v rámci jasně definovaných školních pravidel a imitace pozornosti by se zhroutila okamžikem jeho vyvolání, být úspěšný podle Jobs.cz přesahuje kvantifikovatelný rámec ekonomického zisku. S narážkou na definici úspěchu se snaží vtipně pracovat video, které nasbíralo téměř půl milionu zhlédnutí.

Otázka položená v jeho závěru „Slavíte své pracovní úspěchy?“ může působit pro diváky až provokativně v kontextu zaměření serveru Jobs.cz. Kdo slaví pracovní úspěchy, nemá motivaci sledovat pracovní nabídky z prostého důvodu, že je pracovně spokojen. Úspěšní lidé ale pojímají oslavu pracovního úspěchu jako rituál, který může získat funkci ritualizované agrese v podobě zatnuté pěsti či zařvání. Uvolnění napětí má být podle stránek Jobs.cz v ideálním případě natolik spontánní a intenzivní, aby bylo možné se s klidnou myslí vrhnout do dalšího úsilí. Ve své podstatě se jedná rovněž o ekonomický úspěch, nicméně v oblasti, kterou Sigmund Freud popsal jako libidinózní ekonomii. Příkladem tohoto druhu úspěchu je dovedné uvolňování vnitřního puzení v souladu s principem reality. Projekt mapující zvyky úspěšných se tak dotýká doslova nové hladiny (ne)vědomí a přesahuje prostředí kanceláře a interakcí na pracovišti – předpokladem úspěchu je v první řadě ovládnutí sebe sama. Konkrétní tipy, jak se v zaměstnání chovat nebo jak upravit svůj životopis, nabízejí dřívější videa vytvořená pro Jobs.cz.

Duchovní rozměr

Server Jobs.cz nyní nabízí svým čtenářům přehled zvyků, které úspěšným lidem „pomáhají budovat kariéru a žít spokojený život“. Ke spokojenému životu nestačí ale pouze budovat kariéru. Přílohy o životním stylu se tak stávají součástí informací ze světa byznysu. Významově zacelují mezeru mezi touhou po štěstí a imperativem ekonomického úspěchu. Příkladný je název magazínu Zen vydavatelství Mladá Fronta, který nejen konotuje východní moudrost a duševní vyrovnanost, ale jeho volba je součástí západního trendu osobního rozvoje. Nejen pro ekonomický úspěch se doslova vyplatí být plně zapojen do přítomného okamžiku, ale zároveň si udržet vnitřní odstup od okolí. Znamená to vnímat svět kolem sebe, avšak nebýt jím zdeformován. Dokladem toho, že daný trend je součástí i českého kontextu, je například vydání překladů bestsellerů autora Robina S. Sharmy s názvy jako Mnich, který prodal své Ferrari nebo Mudrc, surfař a byznysmenka. Knihy se snaží nabídnout poselství, díky kterému je možné mít plnější život nejen po stránce materiální.

Postmateriální hodnoty zapojuje do ekonomického uvažování také stránka FirstClass.cz, která explicitně deklaruje přístup do myšlenkového světa úspěšných. Nevyhýbá se ani tématu smyslu života (ani jej nezlehčuje narážkou na 42). Tento druh obsahu přinesl facebookové stránce projektu téměř 90 000 fanoušků a publikovaným článkům stovky sdílení. Naopak počet lajků facebookové prezentace portálu Jobs.cz je přibližně třetinový. U dané komunity nicméně výše uvedené video o důležitosti oslav pracovního úspěchu uspělo, jelikož zaznamenalo relativně (v porovnání s ostatními příspěvky) vysoké počty sdílení. Cestu k úspěchu v podobě seznamu tipů lze najít popsanou také na sítí LinkedIn. Dave Kerpen, CEO reklamní agentury Likeable Media, uveřejnil přehled bodů, jež odlišují úspěšné lidi od neúspěšných. Článek nasbíral za půl roku 600 000 zobrazení. Formát článků v podobě seznamu důvodů lze tedy úspěšně používat i pro tvorbu obsahu z korporátní sféry.

 Autor textu: Jan Vávra