István Léko: Válkovou jsme cíleně neodstřelili

úterý, 17. února 2015, 08:00 Tisk MediaGuru

Šéfredaktor Lidových novin odmítá, že by deník stál za rezignací ministryně Válkové.

Šéfredaktor Lidových novin István Léko odmítl, že by Lidové noviny psaly cíleně s úmyslem přinutit k odchodu ministryni spravedlnosti Helenu Válkovou. Řekl to deníku MF Dnes. „Absolutně odmítám, že bychom ji cíleně ostřelovali nebo psali na něčí objednávku,“ cituje úterní MF Dnes šéfredaktora sesterských LN. „Na justici máme jednoho z nejlepších autorů, proto píše o Válkové. Bude psát i o Pelikánovi a bude psát i o ministrovi, který přijde po Pelikánovi,“ zdůvodňuje dále Léko.

Tuto reakci podnítila svým vyjádřením pro deník Právo Hana Válková. V rozhovoru pro pondělní vydání deníku uvedla, že tlak na její odvolání vytvářela i média vlastněná Andrejem Babišem, zejména Lidové noviny. „3. února jsem si přečetla palcový titulek na titulní straně Lidových novin o osudových chybách ministryně Válkové a okamžitě jsem volala, že už té skandalizace je dost,“ uvedla Válková.

Vydání Lidových novin 3.2. 2015
Vydání Lidových novin 3.2. 2015

Možného vlivu deníku LN na rezignaci ministryně si v minulém týdnu všimlo i konkurenční vydavatelství Mladá fronta. Na specializovaném serveru Strategie, který je součástí webu E15.cz, zveřejnilo článek pod titulkem Jak Babišovy deníky pomohly odstřelit Válkovou. V něm zmiňuje, že tlak na Válkovou vytvářely deníky skupiny Mafra celý týden před oznámenou rezignací. Tento článek zase přinutil k reakci deník MF Dnes, který kauze věnoval svůj čtvrteční komentář. Šéfredaktor Jaroslav Plesl v něm vysvětloval, že MF Dnes postupovala zcela standardně a že kolegům od konkurence souvislosti kauzy nedošly.

Komentář MF Dnes 12.2. 2015
Komentář MF Dnes 12.2. 2015

-mav-