LN prodaly v lednu víc, MFD a Blesk otočily trend na pultech

pondělí, 09. března 2015, 15:52 Tisk MediaGuru

Deníky do nového roku vstoupily s nižšími prodeji, lednová data ale přinášejí i dílčí zlepšení.

Celkový průměrný prodaný náklad tuzemských deníků dosáhl podle dat ABC ČR v letošním lednu 808 tisíc kusů, což bylo o 7 % méně než v loňském lednu. Sedmiprocentní snížení odpovídá meziročnímu poklesu prodaného nákladu novin v roce 2014.

Z jednotlivých deníků si letos v lednu v celkovém prodaném nákladu polepšily v meziročním srovnání pouze Lidové noviny. Navýšení jejich prodaného nákladu je převážně způsobeno růstem prodeje tzv. elektronických verzí. Lidové noviny ale zároveň mírně meziročně zvýšily jako jediný tuzemský deník i pultový prodej (+1,9 %), který dosud deníkům v posledních letech pouze klesá.

Srovnání letošních lednových výsledků s loňským prosincem pak ukazuje, že v kategorii pultového prodeje se podařilo deníku MF Dnes v lednu zastavit trend klesajících pultových prodejů. MF Dnes si celkově připsala 8% nárůst v pultovém prodeji ve srovnání s prosincem 2014. Také deník Blesk v prvním letošním měsíci mírně vylepšil pultový prodej – meziměsíčně se ho podařilo zvýšit o necelá 2 %. V případě deníku Blesk se tento výsledek promítl i do celkově lepších meziměsíčních výsledků (+0,8 %)

V předplatném si meziměsíčně polepšil rovněž deník Blesk, a to o 2 %. Mírně počet předplatitelů zvýšily v lednu ve srovnání s prosincem i další deníky společnosti Czech News Center (Sport, Aha!). Počet předplatitelů Hospodářských novin, které se o předplatné především opírají, se meziročně snížil o 6 %. To je mírně lepší výsledek, než je průměr celého trhu (-7 %).

Prodaný náklad deníků (ks), I/2015

PN deníky_celkem

Pultový prodej deníků (ks), I/2015

PP_deniky

Předplatné deníků (ks), I/2015

P_deniky

Zdroj: ABC ČR. meziměsíční změna = změna vs. XII/2014, meziroční změna = změna vs. I/2014

-mav-