AdActive chceme vytáhnout k obratu 100 milionů

úterý, 04. srpna 2015, 08:10 Internet & Mobil Martina Vojtěchovská

Firma hodlá stavět především na nestandardních formátech, říká její ředitel Jan Vobecký.

Mediazastupitelství AdActive zaznamenalo v loňském roce změny v portfoliu, tou nejvýznamnější bylo asi navázání spolupráce se společností Vltava-Labe-Press. Jaký dopad to mělo na směřování firmy?

V minulém roce jsme zásadně vyměnili portfolio, když jsme získali weby regionálních titulů Deník.cz. Zároveň jsme ale přišli o ČSFD.cz. To ovlivnilo i náš strategický záměr: přestali jsme se orientovat na lidi hledající zábavu a zvedla se nám afinita cílových skupin, které vyhledávají zpravodajství a které mají zároveň vyšší socioekonomický profil. Přitom nabízíme silný zásah v regionech. To je teď pro nás podstatné.

Jde toto zaměření dále rozvíjet a doplňovat? Chcete dál posilovat ve zpravodajství a v regionech?

Chceme rozšiřovat portfolio o zpravodajské weby a o weby zaměřené na finance. Nejvíce se u nás prodávají tzv. packy a pro nás je zásadní pack Byznys a News. Ten chceme neustále rozšiřovat. Naším cílem je být v kategorii zpravodajství dvojkou trhu.

I díky příchodu webů Deník.cz se celková měsíční návštěvnost AdActive pohybuje měsíčně na úrovni 4 mil. reálných uživatelů (zdroj: NetMonitor, červen 2015), což je nejvíce z internetových zastupitelství. Je pro vás důležité mít co největší počet uživatelů, nebo to nepovažujete za rozhodující?

Spíš než celkový počet uživatelů měsíčně je pro nás důležitější kvalitní cílová skupina našeho portfolia. S tím souvisí i to, že se snažíme rozvíjet nové weby s kvalitnější cílovou skupinou na úkor těch, kde je cílová skupina méně lukrativní. Troufám si říci, že v porovnání afinit jsme na tom ve srovnání s konkurencí velmi dobře.

Jaké další weby byste chtěli získat?

Konkrétně to komentovat nemohu, ale naším cílem jsou zpravodajské a finanční weby. Nejlépe etablované značky. V tuto chvíli vedeme několik jednání, teď by bylo ale předčasné cokoli říkat. Nějaké novinky lze čekat v průběhu druhého pololetí. Nedávno jsme získali weby RF Hobby, což pro nás bylo významné právě i s ohledem na jejich cílovou skupinu, tuto spolupráci bychom měli dále rozvíjet.

Na co se chcete konkrétně zaměřit v druhém letošním pololetí?

Chystáme rozvoj vlastního oddělení programatického buyingu, tzv. RTB (real time bidding, pozn. red.). Naším záměrem je významně posílit přímý prodej. AdActive je hodně závislý na mediálních agenturách – tvoří více než 75 % obratu, což je největší poměr vůči konkurenci. V neposlední řadě se chceme zaměřovat na kreativní formáty. Rozšířili jsme spolupráci o AdForm a tímto směrem hodláme pokračovat, protože vidíme budoucnost v příjmech z nestandardních formátů.

Pro programatické oddělení budete nabírat nové lidi?

Určitě budeme přijímat nové lidi. Oddělení by mělo fungovat samostatně, ale samozřejmě ostatní kolegové budou s tímto oddělením v úzké spolupráci.

A pokud jde o byznysový cíl?

Rádi bychom letos dosáhli účetního obratu ve výši 100 milionů korun. To se nám dosud nepodařilo.

Co má zvýšení obratu především táhnout?

V RTB  pozorujeme kontinuální nárůst o desítky procent každý měsíc. Celkově jde o vylepšení portfolia. Na trhu je větší ochota platit za kvalitnější portfolio a za nestandardní formáty. Není to ale tak, že bychom našli úplně nový zdroj, který by najednou přinesl deset milionu navíc.

Z jednotlivých formátů jsou obratově nejpřínosnější ty nestandardní?

Ano, na prvním místě jsou to kreativní formáty, které přinášejí nejvíc peněz.

Klasický display stále klesá?

Hodnota klasických formátů typu leaderboard, skyscraper či square klesá i kvůli rozvoji RTB a Google AdSense. Je to jedna z cest, jak je nahradit. Nestandardní formáty ale nikdy nebudou v programatickém buyingu – nebo alespoň v několika příštích letech. Jejich cena se udrží.  A konverze jsou v jejich případě několikanásobně větší než u standardních formátů. Do nestandardních formátů počítáme i videoformáty. Prostor pro videoformáty je de facto vyprodán, hodnota a cena CPT bude stoupat. Hledají se způsoby, jak využít videoreklamy i na jinou platformu, než je PC. Jsou i mobilní platformy. Programujeme ve formátu html 5, které lze spustit i v mobilu.

Vzhledem k tomu, že zavádíte vlastní oddělení pro programatický nákup, tak tento formát zřejmě považujete za perspektivní.

Je to odvětví v internetové reklamě, které nejrychleji roste, proto ho budeme dál rozvíjet. Je to navíc žádaný typ prodeje. Musíme získat partnera, pokud jde o získávání dat o návštěvnících. Jsme součástí CPex (Czech Publishers Exchange – pozn. red.) a spolupracujeme s iBillboard. Chceme ale tuto aktivitu rozšířit, abychom mohli sami plnohodnotně RTB nabízet nejen přes naše weby, ale přes celý český trh.

Kolik může programatický nákup tvořit v českém online prostředí?

V příštím roce to může být až 40 % na display reklamě. Už teď RTB hodně roste a letošní podíl odhadujeme na víc než 30 %.

Může se pro vás RTB stát dominantním typem prodeje?

RTB stále vnímáme jako doplňkovou službu. Vždy budeme preferovat videoformáty a nestandardní formáty. RTB doplňujeme zbytkový reklamní prostor. I u konkurence je to tak, že v případě exkluzivních reklamních pozic se RTB nepoužívá, minimálně v Česku je na úrovni doplňku. Zároveň je to ale takové nutné zlo. Bez RTB se nikdo dnes neobejde, ale troufnu si říci, že klasický příjem nenahradí. Myslím si, že do budoucna budou vedle sebe fungovat všechny formáty internetové reklamy. Snažíme se propojovat obsah s reklamou, a to logicky nejde nahradit RTB.

Když se podíváte na postavení internetového zastupitelství v průběhu doby, co se nejvíce změnilo?

Musíme se stále velmi rychle přizpůsobovat změnám na trhu. Mediazastupitelství je dnes něco jako multiplatformní řešení. Spravujeme velké množství příjmových kanálů – od Gogle AdSense, Skliku, klasické CPT a hledáme řešení, které ze všech kanálů vytěží pro daný web co největší množství peněz. Mediazastupitelství přestává být jen obchodní společností, ale z velké části se stává i technickou a kreativní firmou.

Jan Vobecký, ředitel AdActive

V čele společnosti AdActive stojí od ledna 2008. Do konce roku 2007 pracoval sedm let ve vydavatelství Computer Press jako šéf internetového obchodu. Začínal v internetové společnosti MIA, kde strávil více než čtyři roky.