ČT vyzvala slovenské operátory, aby vyřadili ČT sport

pondělí, 26. února 2024, 11:10 Aktuality, TV MediaGuru

Slovenský operátor UPC SK informoval, že byl Českou televizí vyzván, aby odebral ze své nabídky stanici ČT sport.

Zdroj: ČT

Zdroj: ČT

Česká televize vyzvala slovenské operátory, aby ze své nabídky vyřadili sportovní kanál ČT sport. V pondělí to uvedl operátor UPC SK, podle kterého nemají slovenští operátoři jinou možnost než stanici ze své nabídky odebrat.  „Výzvu, na jejímž základě mají slovenští diváci přijít o další českou stanici, dostali téměř všichni slovenští operátoři, od těch největších až po ty nejmenší operátory, kteří mají jen několik stovek či desítek zákazníků," uvedla UPC ve svém prohlášení.

Slovenský operátor zároveň uvedl, že se obává i požadavku na odstranění dalších stanic ČT z nabídky slovenských operátorů. „Společnost UPC vnímá tuto výzvu a její načasování za aktivitu koordinovanou některými slovenskými vysílateli, jejichž cílem je odstranit konkurenci v podobě českých stanic pro jejich oblíbenost a značnou sledovanost slovenskými diváky. V poslední době jsme svědky intenzivních snah, aby slovenští diváci přišli o prakticky všechny české stanice. Je však zvláštní, pokud se součástí těchto aktivit stává už i veřejnoprávní Česká televize. Stanice České televize mají slovenští operátoři ve své nabídce již léta a ČT nikdy dosud nevyvíjela žádné kroky směrem k jejich vypnutí," sdělila dále společnost UPC SK.

Česká televize potvrdila, že všechny slovenské operátory vyzvala k odstranění ČT sport z jejich nabídek. Zdůvodnila, že vysílání stanice ČT sport není kvůli vysílacím právům v zahraničí možné. „ČT neposkytla souhlas žádnému slovenskému operátorovi. Vzhledem k tomu, že operátoři nemají práva na vysílání tohoto programu, mělo by odstranění proběhnout okamžitě. Obsah na program ČT sport získává Česká televize výhradně s územním omezením pro Českou republiku a jeho vysílání v zahraničí není možné," vysvětlila.

V nabídkách dalších větších operátorů se kanál ČT sport stejně nevyskytuje. Například operátoři Orange SK, O2 TV SK, Magio TV (Telekom) nebo Skylink nabízejí ze stanic ČT pouze kanály ČT1 HD, ČT2 HD a ČT24 HD

Na konci minulého týdne uvedl Slovenský antimonopolní úřad (PMÚ), že  nezjistil porušení zákona o ochraně hospodářské soutěže v souvislosti s vysíláním pořadů českých televizních stanic na území Slovenska. Podle dostupných informací chtěly slovenské televize Markíza a Joj dosáhnout toho, aby operátoři na Slovensku nevysílali filmy a seriály z programu českých stanic v případě, že na tyto pořady mají slovenské televizní kanály zakoupena výhradní vysílací práva pro území Slovenska.

Slovenský úřad nezjistil porušení zákona při šíření českých TV

pátek 23. února 2024

Prima chystá na Slovensku větší expanzi, plánuje několik kanálů

pátek 23. února 2024

-mav-