ČistéDřevo.cz dál expanduje jako Atmowood do zahraničí

sobota, 27. dubna 2024, 07:40 Aktuality, Retail MediaGuru

E-shop s dřevěnými výrobky ČistéDřevo.cz rozšiřuje své podnikání do Německa, Chorvatska a Slovinska. 

Tomáš Kruczek a Tomáš Izaiáš, zakladatelé e-shopu ČistéDřevo.cz, zdroj: ČistéDřevo.cz

Tomáš Kruczek a Tomáš Izaiáš, zakladatelé e-shopu ČistéDřevo.cz, zdroj: ČistéDřevo.cz

Český e-shop s dřevěnými věcmi ČistéDřevo.cz expanduje na tři nové zahraniční trhy, a to do Německa, Chorvatska a Slovinska. Spouští zde plně lokalizované e-shopy s názvem Atmowood, který od minulého roku používá také v Maďarsku

Loni prodal e-shop kolem 300 tisíc výrobků a dosáhl obratu 88 mil. korun. Od expanze, která si vyžádala investici v řádu 10 milionů korun z vlastních zdrojů, si slibuje až 40% nárůst obratu. V prvním roce působení by se měl na celkovém obratu německý trh podílet 11 %, chorvatský a slovinský 6 %, resp. 4,5 %

„Podobně jako u nás také Němci, Chorvati a Slovinci mají ke dřevu jako přírodnímu materiálu vřelý vztah. Expanze na tyto trhy je tak pro nás logickým krokem,“ říká Tomáš Izaiáš, spoluzakladatel ČistéDřevo.cz. Zároveň dodává, že v rozmezí tří let by měl německý odbyt co do objemu dohnat ten český. 

„V dlouhodobém horizontu chceme působit ve všech evropských zemích, ale i přesto pro nás bude tuzemský trh vždy na prvním místě. Velice silně totiž vnímáme, že Češi mají ke dřevu velmi blízký, až nostalgický vztah,“ dodává Tomáš Kruczek, spoluzakladatel e-shopu. 

Německo, Chorvatsko i Slovinsko jsou trhy, které mají v segmentu dřevěných výrobků velký potenciál. „Zejména u západních sousedů vidíme ohromnou příležitost pro oblast personalizovaných dárků, protože věříme, že originální výrobky s osobním významem mají šanci se prosadit v záplavě jiných produktů,“ popisuje Izaiáš. 

„Němečtí spotřebitelé jsou navíc velice nakloněni myšlence udržitelnosti, což dřevo jako přírodní materiál naprosto splňuje. Na chorvatském a slovinském trhu je tato surovina zase běžnou součástí tamější kultury, což je podobné jako v Maďarsku,“ doplňuje Kruczek. 

Veškerá produkce pro nové trhy bude probíhat v Šenově u Ostravy, kde má ČistéDřevo.cz výrobnu a sklad. Na očekávaný nárůst poptávky reaguje pořízením dalších výrobních zařízení, jako jsou velkoformátovací pily nebo frézy, či rozšířením kapacity laserového gravírování. „Expanzi se přizpůsobilo také řešení skladového systému, jehož inovací zrychlíme celou expedici, takže se doba přípravy a zpracování celé objednávky ještě před distribucí zákazníkovi sníží přibližně šestkrát,“ přibližuje Tomáš Izaiáš. 

-stk-