Všech pět členů Etického panelu ČT rezignovalo

středa, 27. března 2024, 15:15 Aktuality, TV ČTK

Všech pět členů Etického panelu České televize se rozhodlo rezignovat. Generální ředitel ČT Jan Souček navrhne jména nových členů,

Zdroj: Česká televize

Zdroj: Česká televize

Všech pět členů Etického panelu České televize se rozhodlo rezignovat. Generální ředitel ČT Jan Souček proto v nejbližší době bude navrhovat jména nových členů a předkládat je Radě ČT, která podle Kodexu ČT členy projednává. ČTK to řekla mluvčí ČT Vendula Krejčová. Potvrdila tak informaci serveru Novinky.cz.

„Svůj poradní orgán považuje generální ředitel za klíčový, zároveň respektuje rozhodnutí stávajících členů rezignovat. Všichni byli navrženi bývalým generálním ředitelem Petrem Dvořákem," řekla Krejčová ČTK.

Podle Novinek členové panelu rezignovali kvůli sporům se Součkem, které se týkaly dlouholetého moderátora Václava Moravce. Moravec na konci loňského roku označil v médiích exprezidenta Václava Klause za „Putinova gubernátora“. Spor se podle Novinek týkal i reportéra domácí redakce Jiřího Hynka, který odešel z obrazovek poté, co se jeho jméno objevilo v uniklých policejních spisech týkajících se kauzy IKEM.

V obou případech měl panel na žádost Součka posoudit, zda se aktéři obou záležitostí nedostali do rozporu s Kodexem ČT. Členové panelu mimo jiné generálnímu řediteli sdělili, že se dosud zabývali pouze posuzováním odvysílaných pořadů.

Souček v polovině března napsal panelu dopis, ve kterém vyjádřil rozpaky nad principy jeho činnosti. Panelisté podle něj nepochopili svou roli poradního orgánu generálního ředitele v otázkách aplikace Kodexu ČT.

Členové panelu reagovali tím, že Součkovi oznámili svou rezignaci k 31. březnu. „Naše představy o poslání Etického panelu ČT se významně odlišují od názoru, který na účet tohoto grémia máte Vy. Vzhledem k tomu, že bychom nebyli schopni vyhovět požadavkům, jež na tento panel kladete, rozhodli jsme se na členství v Etickém panelu ČT k 31. březnu rezignovat," uvedli členové panelu v dopise Součkovi.

Etický panel České televize je podle definice na webu ČT poradním orgánem generálního ředitele České televize. Posláním Etického panelu České televize je přijímat stanoviska k eticky sporným aspektům pořadů České televize. Jedná výhradně na základě zadání, která obdrží od generálního ředitele České televize.

Jeho členy dosud byli Richard Hindls z Vysoké školy ekonomické v Praze, Václav Pačes a Nikolaj Savický z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze a dále bývalý šéfredaktor ČTK Petr Holubec a novinář Petr Brod.

-čtk-