Uživatelé Snapchatu sledují videoreklamy po tři vteřiny

sobota, 03. prosince 2016, 09:00 Internet & Mobil MediaGuru

Část zadavatelů pochybuje o účinnosti videa na Snapchatu, data jim dávají částečně za pravdu.

Snapchat v příštím roce nejspíš zamíří na burzu, očekávání investorů by ale případně mohla zchladit skutečnost, že průměrná doba sledování videoreklam na této komunikační platformě nedosahuje ani tří vteřin. Podle zadavatelů, kteří pod podmínkou anonymity hovořili se serverem AdAge dosahuje průměrný čas zhlédnutí reklamního klipu mezi 2,5 a 2,8 vteřinami. Pokud by taková čísla vykázalo například video na Facebooku, algoritmus by jej do statistiky počtu zhlédnutí ani nezapočítal. Část zadavatelů tedy pochybuje o tom, nakolik je vlastně inzerce na Snapchatu efektivní, tím spíše, když lidé mají možnost videoreklamu jednoduše přeskočit.

Podobné pochyby provázely již bombasticky znějící zprávy o tom, že uživatelé této aplikace za den celkem zhlédnou více videí, než lidé přihlášení na Facebook – konkrétně přes deset miliard. Každá síť totiž počítá "zhlédnutí" jinak. Snapchatu stačí jen fakt, že se video zobrazilo v režimu celé obrazovky, zatímco v případě Facebooku musí být dostatečně dobře viditelné právě po dobu již zmíněných tří vteřin. Na druhou stranu maximální délka videí na Snapchatu je omezená jen na deset sekund.

Sama firma detaily svých metrik nezveřejňuje, přestože se reklamní výkon videoformátu snaží analyzovat a maximálně využít. "Ve Snapchatu chtějí umožnit smysluplnou a poutavou propagaci značek v co možná nejkratším čase," řekl pro AdAge nejmenovaný manažer z reklamní agentury. "Během tří sekund nikomu nic neprodáte, ale můžete s ním navázat spojení," dodal.

Obtížné porovnání

Mluvčí Snapchatu zareagoval tím, že podle interních analýz reklamy efektivní jsou. Firma navíc argumentuje, že na rozdíl od jiných sociálních sítí video na Snapchatu ve dvou třetinách případů běží se zapnutým zvukem. A pokud jde o samotné trvání spotů, Snapchat letos uvedl interaktivnější podobu videoreklam, které hned po pár sekundách uživatele vybízejí k "překliknutí" dál. Přetažením prstu po obrazovce se tak mají lidé ihned dostat k dodatečným informacím o značce a jejím produktu, případně k možnosti jej rovnou zakoupit nebo nainstalovat konkrétní aplikaci.

Všechny tyto uvedené skutečnosti jednoznačné srovnání videoreklamy napříč sociálními sítěmi ztěžují. Nelze zapomínat ani na to, že konkrétně v případě prohlížení obsahu Facebooku mnohdy nejsou na rozdíl od Snapchatu reklamy tím jediným prvkem na stránce viditelným. Nabízí se proto zároveň i komparace s Instagramem, jehož je Facebook mateřskou firmou a kde fotografie či videa tvoří ten hlavní typ obsahu.

Z tohoto pohledu relevantní výzkum si nedávno zadal server AdWeek u společnosti Survata. Ta oslovila přes pět stovek respondentů ve věku 13 až 34 let, z jejichž postojů vyplynulo, že kladněji vnímají reklamy na Snapchatu. Celkem 34,7 procenta oslovených má k inzerci na této komunikační platformě v různé škále intenzity pozitivní vztah. V případě Instagramu je ale takový údaj o čtyři procentní body nižší. Pokud ovšem dotazovaní měli odpovědět na otázku, zda si vybavují nějaké konkrétní reklamy, role se obrátily ve prospěch Instagramu. Některou z reklam na tomto sociálním médiu si vybavilo 37,4 procenta oslovených, u Snapchatu to bylo o 11 procentních bodů méně. Takové závěry mohou pochybnosti zadavatelů o účinnosti snapchatového marketingu přiživovat.

-jav-