Seznam.cz spouští novou verzi prohlížeče

středa, 12. července 2017, 15:00 Internet & Mobil MediaGuru

Seznam.cz připravil novou verzi svého prohlížeče. Má být rychlejší a obsahovat nové funkce.

Zhruba tři a půl roku od startu spouští Seznam.cz novou verzi svého prohlížeče. Má být dvakrát rychlejší než dosud a obsahuje nové funkce jak v desktopové, tak v mobilní a tabletové variantě.

Letos v květnu s prohlížečem Seznam.cz denně brouzdalo po internetu v průměru téměř půl milionu lidí. V mobilních zařízeních jej každý den používá 400 tisíc unikátních uživatelů, na desktopu 70 tisíc. To je oproti loňsku nárůst o 32, respektive 51 %. Za květen pak prohlížeč využil necelý million lidí: konkrétně 832 000 v mobilu a 250 000 z desktopu. „V květnu na služby Seznamu přes náš prohlížeč přišlo z mobilu už více než 15 % návštěv, které vytvořily přes 16 % page views. Tři a půl roku od první testovací mobilní verze tak náš prohlížeč za sebou nechal všechnu mobilní konkurenci s výjimkou Chrome Mobile,“ vysvětluje Lukáš Kovač, produktový manažer prohlížeče od Seznam.cz.

seznam
Infografika: Prohlížeč Seznam.cz v číslech (kliknutím na graf zvětšíte)

Aktualizovaná verze prohlížeče je opět založena na open-source projektu Chromium. „Udělali jsme spoustu úprav a přepsali jsme de facto celou verzi od základů. Například jsme seškrtali Angular, což pomohlo prohlížeč výrazně zrychlit. Největší změny si ale všimnou lidé v mobilních zařízeních. Domovská stránka Seznamu je vlastně hybridní. Načte se tak téměř okamžitě, kdykoliv si kliknete na červené esko, které vás na Seznam.cz přivede,“ popisuje Lukáš Kovač.

Červené esko je centrem celého prohlížeče a označuje návrat na domovskou stránku Seznam.cz. Pes Krasty má v prohlížeči funkci pomocníka, jenž přináší nějaké upozornění nebo nabídku. Pokud je návštěvník na cizojazyčném webu, automaticky to pozná a nabídne možnost stránku přeložit. To samé nyní nově udělá s emailem v cizím jazyce. Konkrétně umí překládat z angličtiny a němčiny, v přípravě je pak ruština a další jazyky budou následovat. Dále dohledává relevantní články k tomu, co si lidé na internetu čtou a nabízí třeba aktuální články k nejrůznějším heslům na Wikipedii. Při prohlížení zboží nabídne jeho recenze či srovnání cen. Automaticky najde otevírací doby, adresy a další praktické informace na stránkách úřadů či restaurací. K umělcům, hudebním skupinám a divadlům umí přiřadit jejich aktuální program, či vše, co se o nich v poslední době psalo. „Speciální pozornost věnoval Seznam.cz českým politikům. U nich zobrazuje pravdivost jejich výroků podle serveru Demagog.cz,“ doplňuje Eliška Churaňová, produktová manažerka pomocníka Krastyho.

K novým funkcím prohlížeče patří i upozornění v případě mimořádných událostí. Pokud se doma či ve světě stane něco závažného, prohlížeč formou notifikace upozorní a nabídne odkaz na zpravodajské weby Seznam Zprávy nebo Novinky.cz.

I nadále není možné do prohlížeče instalovat doplňky třetích stran. Seznam.cz však postupně zakomponovává různé prvky přímo do svého prohlížeče. Spolupracuje například s bankami na ochraně uživatelů před podvodnými stránkami, a jakmile banka takovouto stránku nahlásí, v řádu minut je v Seznam.cz prohlížeči zablokována na všech platformách. „Aktuálně spolupracujeme s Raiffeisenbank, Fio a Air Bank. S dalšími bankami zatím jednáme,“ uvádí Kovač.

-stk-