Jak funguje marketing v golfu?

čtvrtek, 01. ledna 1970, 01:00 Marketing, Reklama MediaGuru

Ptali jsme se Jana Edlmana a Oty Doležala z portálu GolfCzech.cz na handicapy českého golfmarketingu.

"Golfisté představují lákavou cílovku, ať již s ohledem na obecně uznávanou představu o vyšší a střední třídě, tak i v souvislosti s boomem, který lze pozorovat v posledních 2 letech. Podle dat České golfové federace (ČGF) je v současnosti cca 35 000 registrovaných golistů a golfistek. Odhaduje se, že aktivními hráči bude okolo 25.000 lidí. Každý rok je tu nárůst členské základny o cca 30 %, což činí z golfu jeden z nejdynamičtěji se rozvíjejících segmentů na českém trhu," říká Jan Edlman ze serveru GolfCzech.cz.

"V poslední době jsme zaregistrovali zvýšený zájem o inzerci na našem komunitním golfovém webu, a to i z řad větších zadavatelů reklamy. Jako jediní můžeme nabídnout širokou čtenářskou základnu, která sama aktivně i náš obsah vytváří, například formou populárních blogů, či hodnocením hřišť a trenérů. Tito aktivní jedinci jsou samozřejmě z marketingového hlediska zajímaví, neboť se dá předpokládat, že to jsou i opinion leadři pro další masy golfistů," doplňuje Edlman.

Jak funguje vnitřní svět reklamy v golfové rodině?

"ČGF je marketingově zajištěna společností Medea Kultur, jež pořádá např. Večery golfu apod. Nicméně hřiště a kluby jsou samostatnými jednotkami, které se na ČGF nespoléhají a vyvíjejí vlastní aktivity při hledání finančních zdrojů a zvětšování členské základny. Stejně jako golfové obchody, tzv. Pro-shops, většinou inzerují na internetu, především formou PPC, (ne)pravidelných newsletterů či výměnnými odkazy se spřátelenými weby. Snad každé hřiště, klub či shop mají svůj web, ať již v lepší či horší kvalitě. Někteří aktivnější manažeři zkouší proniknout k potenciálním zákazníkům též formou sponzoringu české golfové reprezentace. Ostatní spíše používají dárkové poukazy při turnajích," vysvětluje Ota Doležal.

"Dalším pokusem o oslovení potenciálních zákazníků bývají billboardy a jiné reklamní ukazatele v blízkém okolí, méně často pak reklama v golfových magazínech - především v časopisech Golf Digest, ForGolf, Golf, a dalších. Nicméně náklad těchto časopisů málokdy bývá vyprodán, spíše se rozdává zdarma na hřištích a v porovnání s internetem je reklama pasivní, méně účinná - těžko měřitelná. Přepočet na CPT může být u magazínů i přes 20.000 CZK, což ve srovnání s internetem je neuvěřitelná suma. Ale někteří manažeři na ,křídový papír' v ruce stále slyší," s úsměvem dodává Jan Edlman.

Nicméně nic není úplně jednoduché, problémy se objevují i v organizaci, resp. majetkových vztazích. "Tím, že hřiště a kluby mívají jiné vlastníky se stává, že hřiště nabízejí i tee-time (vstup na hřiště) ve formě dárkového poukazu svým sponzorům a hráči klubu se pak musí přizpůsobit. To neprospívá stabilitě prostředí, neboť dochází ke kolizním situacím, kdy členové klubu nemohou jít hrát, protože majitel si domluvil turnaj nebo rozdal poukazy svým obchodním partnerům," prozrazuje Jan Edlman.

Z druhé strany do golfu tzv. „tečou" peníze i od velkých zadavatelů, např. Pilsner Urquell, ČEZ, Česká Spořitelna, ČSA, apod. O tyto peníze se dělí především kluby, hřiště a turnajoví promotéři. Právě turnajoví promotéři úzce spolupracují se sponzory, kteří jim prakticky celý turnaj tímto způsobem zaplatí.

Oslovit golfisty není úplně jednoduchá záležitost, jsou to stvoření vybíravá a světa znalá, nelze je opít rohlíkem. Pro většinu zadavatelů je to výzva, které se musí postavit, chtějí-li do této cílové skupiny proniknout. A pokud se jim to podaří, bývají odměněni - přece jen stále platí, že tito lidé si potrpí na luxusnější zboží a za kvalitní servis jsou ochotni si připlatit...