Klaus podepsal revoluci v reklamě

čtvrtek, 01. ledna 1970, 01:00 Reklama MediaGuru

Tedy pokud by se u nás zákony dodržovaly, tak by reklamní branže opravdu zaznamenala určitou změnu.

Václav Klaus podepsal zákon, který obchodníkům zakazuje používat klamavou a agresivní reklamu. Budou například muset uvádět informace o zboží srozumitelně a jednoznačně. Zakázáno bude i dělat na zákazníka dojem, že se bez zboží neobejde. Obchodník také nebude smět vyhrožovat, že pokud si zákazník nabízené zboží nekoupí, ohrozí tak své podnikání, pracovní místo nebo existenci. Prodejce nebude smět podle novely požadovat peníze za výrobky a služby, které dodal, ačkoli si je spotřebitel neobjednal. Obchodníci už také nebudou smět uvádět nepravdivé prohlášení, že jejich výrobky a služby umějí vyléčit nějakou nemoc, poruchu nebo postižení.

Novela naopak prodejcům umožňuje srovnávací reklamu v případech, kdy srovnává vlastnosti zboží a služeb, které jsou důležité, dají se ověřit a jsou charakteristické. Tímto způsobem budou moci porovnávat i ceny. Za absurditu lze považovat fakt, že za agresivní praktiky nebude patřit doručování reklamních letáků a katalogů do poštovních schránek (proč? letáky ve schránce nejsou rušivější než SPAM?).

Na závěr lze říci, že bude-li se zmíněný zákon dodržovat, reklamní svět se opravdu citelně změní. Na druhou stranu, nebyl-li tento zákon dodržován doteď, nebude dodržován ani teď, ani později. A vidí-li nějaká firma v možnosti srovnávacích reklam možnosti - já v nich vidím pouze budoucí problémy. Co myslíte Vy?