Liga mistrů buzz marketingu

úterý, 13. ledna 2009, 21:35 Marketing MediaGuru

Asi jste již také zaregistrovali články o práci snů za 2 miliony (kč) s luxusním bydlením na exotickém ostrově a pohodovou náplní práce...

To jste zaznamenali jednu z nejúspěšnějších (a nejgeniálnějších) buzz-marketingových reklam posledních let. Buzz marketing je o vyvolávní vzruchu, povyku a zájmu s reakcí šíření zprávy virálním způsobem (přeposíláním, atp.). Ty nejúspěšnější buzzy se nezřídka dostanou i do pozornosti médií, které pak podobně virálně dále šíří mistrovské dílo nejmenovaných reklamních agentur.

Když centrum pro cestovní ruch Tourism Queensland vydalo inzerát na nejlepší práci na světě, všechny podmínky dokonalého buzzu byly splněny. Měsíční plat 2 miliony, bydlení v luxusním domě, na nádherných ostrovech s azurovým mořem a vše jen za to, že budete fotit a hledat zajímavosti pro budoucí turisty - to je přesně ten typ inzerátu, který vděčně obletí svět přes většinu masmédií současnosti. Ještě před pár dny neznámé ostrůvky u australského pobřeží se nyní těší nebývalé publicitě a jejich fotografie dělají chutě nejednomu člověku klepajícímu současnou kosu a snícímu o příští dovolené.

Ačkoliv se princip může zdát jednoduchý, málokterý zadavatel má dost odvahy na podobně odvážnou akci. Ptáte se, jaká odvaha, když se nejedná o nic šokujícího, pobuřujícího atp.? Jde o odvahu vyzkoušet nový nevyzkoušený "obchodní model." I když by se většina zadavatelů při představení podobného návrhu pravděpodobně zasmála a uznala, že by to mělo úspěch, jen málokterý by si dovolil "vyhodit" mediální rozpočty do platu budoucího správce ostrova a doufat, že média se nakoupí sama (via vyvolaný buzz). I díky tomu jsou kvalitní a úspěšné buzzy(virály) tak ojedinělé. Nestačí pouze geniální myšlenka, ale i risk ze strany zadavatelů. A upřímně, proč riskovat, když za nákup GRPů v televizi vám nikdo hlavu neutrhne.  I proto si každý úspěšný buzz zasluhuje uznání nejen za myšlenku, ale i za risk zadavatele.

PS.pokud bych se na delší dobu odmlčel, tak mě vzali;)