Kino. Jaro. 3D.

pátek, 27. března 2009, 15:37 Reklama MediaGuru

Po IMAXU míří 3D filmy i do dalších kin. MediaGuru o tom ví víc.

Je sympatické že v hysterické době globálního ekonomického omražování se kinopokrok nezastavuje. Ačkoli jsme se dočkali historicky prvního uzavření multiplexu (3. prosince 2008 byl ukončen projekt v Praze na Novodvorské), dějí se i věci nové, zajímavé. Trendem je digitální 3D projekce.

Dosud si člověk mohl užít 3D filmů jen v IMAXU (v Praze na Flóře). Tyto filmy jsou natáčeny speciální, víc než 100 kg vážící kamerou na speciální filmový pás s políčky 70 mm. Má to své nevýhody. (Těžké cívky s filmovým pásem, který je tak pevný, že na něm utáhnete i nákladní auto, speciální=drahá technika, promítačky atd.). Pro představu, 3D kamera pro IMAX vypadá takto:

Imax 3D kamera

Nyní do kin přichází digitální 3D projektory, i v těchto kinosálech ovšem potřebujete polarizační brýle:

  • společnost Cinema City (která provozuje i IMAX) vybavila v polovině ledna sály v Praze na Flóře, Plzni a Pardubicích. Prvním filmem byla Cesta na měsíc 3D, pokračuje se filmem Bolt - pes pro každý případ.
  • 25. března zahájila 3D projekce i druhá společnost Palace Cinemas. Tři systémy startují v Praze, dva v Brně. Začíná se filmem Monstra vs. vetřelci.

Projektor Kinoton, používaný v některých digitálních 3D kinech vypadá takto:

3D projektor

Můžeme se tak těšit na filmy jako Toy Story, Toy Story 2, Harry Potter a princ dvojí krve, Doba ledová 3: úsvit dinosaurů (trailer zde), Jak vycvičit vašeho draka a další.

Na těchto stránkách najdete seznam očekávaných 3D filmů celý.

3D projekcím drží MediaGuru palce, jen ať návštěvnost kin roste do nebes. Jedná se samozřejmě o další zajímavou věc, která bude přitahovat zejména ty nejmenší dětské diváky do kin.