Fotbalové kluby budou muset rozumně hospodařit

pondělí, 21. září 2009, 11:38 Marketing MediaGuru

Šéf evropské fotbalové federace Michael Platini se rozhodl usměrnit kluby v jejich ekonomické politice.

Plán na „finanční fair play“ by měla v těchto dnech schválit UEFA. Poselství je jednoduché: kluby mají utrácet jen tolik, kolik vydělají.

Nové směrnice by měly vstoupit v platnost od roku 2012. Klubům, které budou hospodařit se schodkem, bude hrozit vyloučení z evropských soutěží.

Šéf anglické Premier League Richard Scudamore v této souvislosti oznámil, že se kluby shodly na větší kontrole, kterou nad nimi bude liga vykonávat.

„Kluby musejí poskytovat každoročně výkazy o svém hospodaření. Jestliže se vyskytnou nějaké pochybnosti, vedení ligy ověří, zda jsou kluby stále schopné fungovat. A jestliže budou obavy oprávněné, ligové orgány vstoupí do chodu klubu a budou mít možnost zastavit přestupy či prodlužování smluv s hráči,“ řekl Scudamore. Nejvyšším trestem bude vyloučení z ligy.

Scudamore zároveň oznámil, že bude zavedena kvóta pro využívání anglických hráčů, což by mohlo způsobit řadě celků využívajících fotbalisty z celé Evropy velké potíže.

V českém prostředí je finanční kondice ligových klubů „testována“ každoročně. Na základě vyhodnocení poskytnutých údajů může Českomoravský fotbalový svaz nepřidělit klubu licenci.