Vodafone: Investice do médií letos mírně snížíme

pátek, 21. ledna 2011, 09:46 Reklama MediaGuru

Media manager společnosti Vodafone Jan Ksandr v rozhovoru říká, že Vodafone bude i letos pokračovat v pozvolném snižování mediálních výdajů.

Když se podíváme na loňský rok z hlediska rozložení vašeho mediamixu, došlo oproti předcházejícímu období k nějaké výraznější změně?

Rozložení našeho mediamixu se mění průběžně a samozřejmě odráží to, koho chceme oslovit. Za druhé je pak odrazem toho, co chceme komunikovat a jaké máme cíle. Základní změnou bylo vloni to, že jsme se zaměřili více na regionální cílení, protože jsme rozšířili distribuční síť. Otevřeli jsme přes 60 nových prodejen, které se objevovaly jak v místech, kde jsme žádnou prodejnu neměli, tak i v místech, kde prodejna byla a my jsme zde rozšiřovali síť v rámci většího města.

Prakticky to tedy znamenalo větší zapojení regionálních tiskových titulů, internetu a regionálních rádií?

Většinou se to týkalo regionálních tiskových médií, internetu a outdooru. Rádia absentovala z důvodu většího překrytí, které mohlo být konfliktní vůči lokalitám, kde už jsme prodejnu měli.

V případě regionálních titulů jste komunikovali prostřednictvím titulů Vltava-Labe-Press nebo i nových regionálních titulů?

Většinou šlo o kombinaci titulů VLP a Sedmičky. Samozřejmě se zvažovaly i tituly jiných vydavatelů, ale překryv zde byl vyšší. Výjimečně se objevily regionální tituly, které vycházejí v daném regionu a jsou tam vysloveně místní.

Vyzkoušeli jste si vloni vedle regionálního cílení ještě nějaké nové aktivity?

Pokračovali jsme také v rozšiřování sítě velkoplošných LED obrazovek, které máme v pronájmu, ale současně jsme zahájili možnost prodeje prostoru na těchto LED displejích našim partnerům. LED obrazovky prodáváme prostřednictvím našeho mediálního prodejního oddělení Media Solutions.

A to se vám osvědčilo?

Je to v začátku, prodej začal až v posledním čtvrtletí loňského roku, ale zatím zájem je. Zájemci se zatím rekrutují z řad našich partnerů, využívá je např. Google nebo výrobci mobilních telefonů a společnost X TradeBrokers.

Na jaké úrovni byly vloni vaše mediální investice?

Celkově došlo vloni k mírnému poklesu výdajů našich mediálních investic. Nikoli z důvodů krize, ale je to náš dlouhodobý přístup. Souvisí s vývojem trhu mobilních operátorů a s jeho směřováním.

To znamená, že ve snižování budete pokračovat i letos.

Ano, předpokládáme, že budeme investice do médií dále pozvolna snižovat.

Skutečnost, že Vodafone snižuje investice do médií, má znamenat, že Vodafone reklamu nepotřebuje, nebo že mediální efektivita klesá?

Důvodů je několik a neřekl bych, že mezi ně patří některý ze zmíněných. Trh operátorů se dostává do nasycené formy a penetrace je zde větší. Důvody k mírnému snížení z naší strany byly zejména ty, že jsme vloni výrazně rozšířili síť 3G pokrytí a v tom plánujeme pokračovat i letos. Zároveň jsme výrazně rozšířili distribuční síť a ta se bude také rozvíjet. Zvolili jsme tedy vylepšení produktu a vylepšení distribuce a tím pádem peníze, které jdou do mediální komunikace, nejsou tak výrazné.

Přesto se vrátím k otázce mediální efektivity. Určitě si ji vyhodnocujete, tak jste s ní spokojeni?

Mediální efektivitu vyhodnocujeme dlouhodobě. V zásadě odráží cíle, které se mohou zaměřovat na růst návštěvnosti na prodejnách, tak na rozšíření povědomí o nových produktech nebo prodejnách. S mediální efektivitou jsme spokojeni, ale to neznamená, že by nebylo co zlepšovat…

Jak odhadujete, že se bude letos mediální trh vyvíjet?

Vývoj na mediálním trhu letos nejvíce ovlivní zadavatelé a jejich zákazníci. Jejich spotřeba se promítne do výdajů jednotlivých zadavatelů. To bude mít podle mého názoru asi největší vliv. Zadavatelé budou nadále tlačit na cenu médií a může se projevit i to, že některá média nevyužila krize k tomu, že by si očistila portfolio, nebo neudělala nutné změny. Osobně vidím letošní rok optimisticky, ale pro mě optimisticky neznamená, že trh musí za každou cenu růst. Optimisticky vidím to, že spousta dodavatelů bude hledat způsob, jak upravit portfolio svých médií a to může být výhoda pro zadavatele. Netroufnu si odhadnout růst celého trhu, osobně si ale myslím, že neporoste. Na druhou stranu, trh je velký a nedokážu vyhodnotit všechny vlivy, které mohou nastat.

Plánujete přijít letos v mediální komunikaci s něčím novým?

Určitě budeme v některých věcech pokračovat, jsme inovativní značkou a budeme se i nadále snažit využívat média neobvykle. Jeden z příkladů může být kampaň, která poběží až do února v tisku, ve které využijeme některé neobvyklé formáty.

Chtěl byste prostřednictvím Mediaguru médiím něco vzkázat?

Chtěl bych touto cestou poděkovat všem médiím, která nám vloni pomohla s kampaněmi na podporu společenské odpovědnosti. Za to jim patří velký dík.