YouTube v ČR registruje nárůst sledovanosti videí o 145 %

čtvrtek, 26. května 2011, 07:30 Aktuality MediaGuru

Každou minutu nahrají na YouTube uživatelé z celého světa 48 hodin videa a za jeden den zhlédnou tři miliardy videoklipů. To odpovídá asi polovině lidské populace na Zemi. Aby to stihli Češi, kterých je cca 10, 5 milionů, musel by každý, včetně batolat, sledovat denně asi 285 videí.

Celosvětový portál YouTube vznikl před šesti lety a od roku 2008 je dostupný v české verzi. Jeho návštěvnost však není měřena oficiálním internetovým výzkumem NetMonotir. Podle výzkumu TNS Infratest 2010 YouTube používají tři čtvrtiny českých uživatelů internetu. Statistiky pro Česko vykazují podle společnosti nárůst počtu nahraných videí, a to o 35 % (mezi roky 2009 a 2010), a také nárůst sledovanosti videí o 145 % (za stejné období).

Na začátku bylo YouTube výhradně zábavní platformou pro sdílení uživatelských videí, která si mohou prohlédnout lidé kdekoliv na světě. Dnes ale kromě obsahu od uživatelů nabízí i filmy největších hollywoodských studií, premiéruje nové písničky největších světových hvězd, či uvádí dokumenty a živé přenosy důležitých událostí. Svým uživatelům, kteří vytváří originální obsah, umožňuje vydělávat peníze na reklamě.

-mav-