Lidové noviny jsou k dispozici ke stažení pro iPhone a iPad

pátek, 24. června 2011, 17:34 Aktuality MediaGuru

Čtenáři Lidových novin (LN) si mohou stáhnout vydání deníku do přístrojů iPhone, iPad a iPodTouch od firmy Apple. Noviny pro ně budou dostupné vždy od 22:00, už v pátek si tak mohou přečíst sobotní vydání. Stahování svého vydání do přístrojů od Apple už dříve umožnily Hospodářské noviny, plánuje to Deník.

Lidové noviny budou po stažení aplikace do iPhonu nebo iPadu k dispozici ve formátu .pdf a také ve verzi, v níž je řazení stránek a rubrik stejné jako v tištěné verzi novin. Stáhnout bude možné i magazín Pátek LN a měsíčník Esprit o životním stylu. Deník bude pro přístroje od Apple první dva týdny po stažení aplikace zdarma, pak bude za předplatné.

"Zajímavým bonusem pro uživatele aplikace LN je online funkce 24 hodin nejaktuálnějších důležitých zpráv, které sledují šéfeditoři zpravodajského portálu Lidovky.cz," dodal výkonný ředitel LN Dalibor Balšínek. Oproti tištěné verzi deníku bude ta elektronická umožňovat změnu velikosti písma, nabízet k prohlížení galerie fotografií a infografiky.

Hospodářské noviny, jejichž vydavatelem je společnost Economia, umožnily stahování svého vydání do přístroje iPad v lednu. K podobnému kroku se chystá i vydavatelství Vltava-Labe-Press (VLP) se svým titulem Deník. Už předtím některá vydavatelství připravila pro majitele iPadů nebo iPhonů vydání několika časopisů. Někteří vydavatelé také přizpůsobili své tituly pro čtení v přístrojích s operačním systémem Android americké společnosti Google, k tomu například VLP pro Deník přistoupilo od letošního března.

Lidové noviny patří do skupiny Mafra, která vydává i deník Mladá fronta Dnes. Skupina také provozuje servery iDnes.cz a Lidovky.cz, vlastní hudební televizi Óčko, dvě rozhlasové stanice a vydává hudební časopis Filter.

Počítačový tablet iPad se dostal na trh loni v dubnu, v Česku je v prodeji od konce listopadu. Tablety kombinují vlastnosti notebooku a vyspělého mobilního telefonu, po vzoru Apple je již začaly nebo plánují začít prodávat rovněž konkurenční firmy jako Samsung, Dell, Hewlett-Packard, LG nebo Acer.

-čtk-