Obrat českých výzkumných agentur asi 2,5 miliardy

středa, 29. června 2011, 06:37 Výzkum MediaGuru

Obrat výzkumných agentur v Česku by měl v letošním roce vzrůst proti loňsku o pět procent na 2,5 miliardy korun.

Vyplývá to z průzkumu, který sdružení agentur pro výzkum trhu a veřejného mínění SIMAR provedlo mezi 22 agenturami. Jeho výsledky dnes sdružení poskytlo ČTK.

Celkem 84 procent předpokládaného letošního obratu, což činí 1,9 miliardy korun, bude podle sdružení SIMAR pocházet z domácích projektů. Zbytek připadá na mezinárodní výzkumy.

Obor výzkumu trhu a veřejného mínění v současnosti v Česku zaměstnává zhruba 13.000 lidí, vyplývá také z průzkumu. Samotné výzkumné agentury zaměstnávají 1900 lidí, z toho 600 zaměstnanců na zkrácený úvazek. Dalších 11.000 lidí pro výzkumné agentury pracuje jako tazatelé.

Zadavatelé průzkumů preferují především tradiční metody výzkumu. Ze všech prostředků je 86 procent investováno do kvantitativních výzkumů, které se zaměřují na sběr velkého množství dat, uvedlo SIMAR. Nejčastější formou sběru dat je přímý rozhovor s 33procentním podílem, následuje dotazování prostřednictvím internetu s pětinovým zastoupením a telefonické dotazování s 18 procenty.

Z kvalitativních forem výzkumu, které se zaměřují na získání hlubších znalostí, je nejčastější skupinová diskuse. Připadá na ni osm procent všech prostředků investovaných do výzkumů. Zbytek peněz míří na ostatní formy výzkumu.

Přes polovinu zadávaných výzkumů tvoří podle sdružení SIMAR zakázky z výrobní sféry, zejména od výrobců kosmetiky a automobilů. Na druhém místě co do množství zakázek jsou shodně zadavatelé z médií a z oboru finančních služeb.

SIMAR je neziskové sdružení agentur výzkumu trhu a veřejného mínění v České republice. Mezi jeho členy patří například Incoma GfK, STEM/MARK, Ipsos Tambor, Mediaresearch, TNS AISA či Millward Brown CR. Členství ve sdružení se nedávno rozhodla obnovit agentura Factum Invenio.