Placený přístup online deníkům zdvihá prodaný náklad

neděle, 05. června 2011, 22:16 Výzkum MediaGuru

Jakkoli prodaný náklad tištěných verzí klesá, platící čtenáři na internetu dokáží vyhladit vrásky managementu alespoň některých deníků.

Jakkoli prodaný náklad tištěných verzí klesá, platící čtenáři na internetu dokáží vyhladit vrásky managementu alespoň některých deníků.

Podívejme se tam, kde online platící čtenáře systematicky měří - a to je případ deníku Wall Street Journal v USA, o kterém jsme psali. Vycházíme z čerstvých čísel za březen zveřejněných severoamerickým ABC, Audit Bureau of Circulations - tedy ověřovaným auditem nákladů.

Čísla hovoří jasně - prodaný náklad tištěné verze WSJ poklesl o 3,9% (1.613.062 průměr za posledních 6 měsíců), zatímco placené online přístupy narostly o 21,9% (504.734). Spíše než na procenta je potřeba podívat se na absolutní počty čtenářů, protože když rostete z nuly, procenta přibývají rychle.

Tento jev se podařilo zachytit mj. díky tomu, že v Americe od loňského podzimu změnili metodiku: začali ve statistikách platících čtenářů uvádět právě placené online přístupy.

V rychlosti to znamená dvě věci:
1) online přístupy k deníkům na internetu prokázal schopnost generovat placenou čtenost - alespoň tedy u WSJ.
Tak trochu by se chtělo říci: kdo dřív příjde, ten dřív mele. Aneb, komu se to povede u nás jako prvnímu?

2) všude ve světě s dostatečnou penetrací internetu bude časem zapotřebí zvážit změnu metodiky sledování tištěného nákladu.
Další (povrchní) otázka ke zvážení: jak může pomoci online placený přístup žurnalistice třeba na takovém Islandu nebo ve Skandinávii?