Britský bulvár News of the World kvůli skandálu končí

pátek, 08. července 2011, 04:00 Aktuality MediaGuru

Britský bulvární nedělník News of the World vyjde tuto neděli naposledy kvůli prohlubujícímu se skandálu kolem odposlechů. Oznámil to dnes James Murdoch, který vede evropské operace mediální společnosti News Corporation svého otce Ruperta Murdocha.

News of the World vychází nákladem 2,8 milionu výtisků a je nejprodávanějším britským titulem. V neděli zanikne po 168 letech existence.

"News of the World se věnují profesi, která má ostatní kontrolovat a hnát je k odpovědnosti," uvedl v nečekaném oznámení Murdoch. "Zklamaly však, když došlo na ně samé."

James Murdoch uvedl, že výnos z posledního vydání půjde na charitu. Úřad britského premiéra uvedl, že neměl s rozhodnutím nic společného.

Skandál s odposlechy telefonů se dnes dál prohloubil, když list The Daily Telegraph napsal, že odposlouchávány patrně byly telefony rodin britských vojáků padlých v Iráku a v Afghánistánu. Již před tím se začátkem týdne ukázalo, že odposloucháváni byli nejen celebrity a politici, ale také pozůstalí obětí teroristických útoků či nezletilé oběti zločinů.

Příbuzní vojáků i oficiální činitelé nešetřili slovy jako "hnusné", "nechutné" a "ohromující". Řada firem oznámila, že přestává do News of the World zadávat reklamu, a prestižní Britská královská legie ukončila spolupráci s listem v kampaních týkajících se válečných veteránů.

"Vše dobré, co News of the World dělají, bylo poskvrněno nesprávným jednáním... jsou-li tvrzení z poslední doby pravdivá, jsou takové činy nelidské a nemají v naší společnosti místo," uvedl James Murdoch. "Darebáci zkazili dobrou redakci. To se nedostatečně chápalo a nevěnovala se tomu příslušná pozornost."

Oznámení překvapilo prakticky každého, především však zaměstnance News of the World, u kterých prý zpráva o konci svého listu vyvolal šok a ohromení.

Šéf labouristické opozice Ed Milliband prohlásil, že uzavření nedělníku "neřeší skutečný problém". Podle něj především hodně lidí přijde o práci a ve své funkci přitom zůstává Rebeka Brooksová, která je šéfkou společnosti News International sdružující všechny Murdochovy britské mediální operace.

Brooksová však byla především šéfredaktorkou News of the World do roku 2003, tedy v době, kdy soukromý detektiv najatý nedělníkem údajně odposlouchával hlasovou schránku unesené třináctileté Milly Dowlerové. Také prý z ní mazal některé vzkazy, aby se uvolnilo místo pro nové. Toto tvrzení přineslo začátkem týdne zvrat v celé kauze, která se táhne už několik let, a vyvolalo rozsáhlou vlnu pobouření.

Před dnešním oznámením o uzavření nedělníku uvedla řada velkých inzerentů, že do něj nebudou umísťovat reklamu. Po automobilkách Ford a Vauxhall a některých dalších firmách to oznámily dnes například třetí největší britský řetězec samoobsluh Sainsbury, energetická společnost Npower, mobilní operátor O2 a řetězec drogérií Boots.

Rupert Murdoch, kterému patří News of the World, stejně jako například deník The Times a bulvární The Sun, udržoval vždy dobré styky s britskými premiéry, včetně nynějšího konzervativního ministerského předsedy Davida Camerona.

Cameron, který se přátelí i s Brooksovou, se stal terčem kritiky také kvůli tomu, že si jako šéfa komunikace najal Andyho Coulsona. Ten byl šéfredaktorem News of the World v letech 2003 až 2007, tedy v době, kdy celý skandál propukl a kdy byli například odposloucháváni pozůstalí obětí teroristických útoků. Coulson sice kvůli aféře už v lednu ze své funkce na Downing Street odešel, ale Miliband přesto Camerona kritizoval za "kolosální chybu v úsudku", když Coulsona vůbec najal.

Premiér je nyní také pod tlakem, aby nepovolil převzetí britské televizní společnosti BSkyB Murdochovou společností News Corporation. Tento kontroverzní projekt vyvolává obavy, že Murdoch bude mít na britském mediálním trhu příliš dominantní postavení a ohrozí jeho pluralitu.

Aféra je problémem i pro londýnskou policii. Snáší se na ní kritika, že všechny informace, které nyní vycházejí najevo, už má k dispozici léta a přesto nejednala - ať už z neschopnosti, kvůli množství důležitějších případů nebo z ještě kontroverznějších důvodů.

Scotland Yard oznámil, že možné zapojení policistů do celé aféry bude vyšetřovat nezávislá komise. Vyzvala však veřejnost k trpělivosti, protože možných obětí odposlouchávání jsou tisíce.

Šéf londýnské policie Paul Stephenson řekl, že každého policistu, který bral od novinářů peníze výměnou za informace, je odhodlán dostat před soud. Částky, o nichž se v této souvislosti mluví, jdou do desítek tisíc liber.

Otázkou zůstává, čím News International zanikající titul nahradí. Ihned se začalo spekulovat, že The Sun, který vychází od pondělí do soboty, bude mít i nedělní vydání. "V této chvíli to není pravda," uvedla mluvčí společnosti.

-čtk-