Filmovým studiím Barrandov loni klesly tržby, zisk vzrostl

úterý, 19. července 2011, 17:05 Aktuality MediaGuru

Společnosti Barrandov Studio, která v Praze provozuje jeden z nejrozsáhlejších studiových komplexů v Evropě, v loňském roce klesly tržby za prodej zboží, vlastních výrobků a služeb o zhruba 75 milionů korun na 466 milionů korun. Hlavní část příjmů loni firma inkasovala z natáčení televizních projektů, filmů a reklam. Čistý zisk Barrandov Studio loni naopak vzrostl na 25 milionů korun z 17 milionů korun o rok dřív. ČTK dnes informaci získala z výroční zprávy firmy, jejímž majoritním vlastníkem je Moravia Steel, ve které má hlavní slovo podnikatel Tomáš Chrenek.

Předsedkyně představenstva společnosti Janka Vozárová ve výroční zprávě uvedla, že firmě pomohly filmové pobídky, které byly v Česku zavedeny loni v červnu a zastavily propad tohoto odvětví. Program podpory filmového průmyslu umožňuje vracet producentům natáčejícím v českém prostředí 20 procent uznatelných nákladů. Díky tomuto opatření může Barrandov Studio lépe konkurovat nabídce zahraničních studií ze zemí, ve kterých podobné pobídky fungují už delší dobu.
    
Na televizní projekty loni připadlo 38 procent tržeb společnosti Barrandov Studio. Z natáčení filmů měla firma pětinu tržeb "Z hlediska práce a kvality poskytnutých služeb si nejvíce ceníme výpravného televizního projektu Borgias," podotkla Vozárová. Pro stabilní vývoj tržeb společnosti Barrandov Studio měla podle Vozárové podstatný vliv spolupráce s televizemi Barrandov a Nova. Společnost loni spolupracovala také s Českou televizí na projektu Stardance a televizní stanicí Prima na projektu Robin Hood - cesta ke slávě. Služeb Barrandova v roce 2010 využila i televize HBO.

Reklamní zakázky tvořily 16 procent loňských tržeb společnosti Barrandov Studio. "Rok 2010 ukázal, že Barrandov je atraktivním zázemím pro reklamní tvorbu. Bylo tady realizováno na 100 reklamních spotů, ve kterých vystoupily i mezinárodní herecké hvězdy jako Olga Kurylenko a Eva Mendes nebo akční hrdina Chuck Norris," dodala Vozárová.

Ve finančních plánech na letošní rok počítá vedení společnosti Barrandov Studio s tržbami na úrovni 477 milionů korun a hrubým ziskem 41 milionů korun. Celkové výnosy společnosti by v letošním roce měly klesnout na 549 milionů korun, loni byly 554 milionů korun.

-čtk-