Inzerenti se stahují z deníku News of the World

čtvrtek, 07. července 2011, 06:59 Aktuality MediaGuru

V Británii se prohlubuje skandál kolem odposlechů telefonů celebrit, politiků a zřejmě i obětí zločinů a pozůstalých po obětech teroristických útoků, které si nechával pořizovat britský bulvární nedělník News of the World (NoW). Aféra vyvolala v posledních dnech vlnu pobouření a může mít důsledky pro společnost News International Ruperta Murdocha, jíž bulvár patří, pro její šéfovou Rebeku Brooksovou a pro Andyho Coulsona, nedávného mluvčího britského premiéra Davida Camerona, kteří byli šéfredaktory NoW.

Celý skandál se táhne už několik let, ale zatím posledního vrcholu - či dna - dosáhl v pondělí, kdy vyšlo najevo, že soukromý detektiv najatý NoW odposlouchával hlasovou schránku třináctileté Milly Dowlerové unesené v roce 2002. Detektiv údajně také ze schránky mazal některé vzkazy, aby se uvolnilo místo pro nové. Mohl tak mařit vyšetřování, protože si policie mohla myslet, že dívka mobil stále používá.

Britská veřejnost si zvykla, že bulvár pronásleduje členy královské rodiny, celebrity a politiky a platí ohromné sumy za informace o čemkoli, co by mohlo vést k atraktivnímu článku. Nynější odhalení ale vyvolala vlnu odporu a někteří inzerenti stáhli z nedělníku své reklamy - automobilky Ford a Vauxhall, cestovní kancelář Virgin Holidays či banka Halifax.

Celá aféra má kořeny v roce 2005, kdy se ukázalo, že královský reportér nedělníku Clive Goodman nechával odposlouchávat členy královské rodiny, včetně princů Williama a Harryho. O dva roky později byl odsouzen do vězení, ale vedení nedělníku tvrdilo, že šlo o izolovaný incident. V roce 2009 však vyšlo najevo, že odposlouchávány byly stovky celebrit.

Murdoch vlastní v Británii také list The Times a nedělník The Sunday Times. Tento týden by měla vláda definitivně potvrdit souhlas s tím, aby Murdochova globální společnost News Corporation převzala britskou televizní společnosti BSkyB. Pod News Corporation patří News International a všechny další tituly, které Murdoch vlastní po světě.

Tento kontroverzní projekt vyvolává obavy, že News Corporation bude mít na britském mediálním trhu příliš silné postavení a ohrozí jeho pluralitu. Po nových odhaleních se ozývají hlasy, aby byl projekt zastaven. Aféra zřejmě postihne i britský tisk a může mít vliv na jeho regulaci.

-čtk-