Senát bude o reklamě v ČT rozhodovat od 4. srpna

středa, 20. července 2011, 07:30 Aktuality MediaGuru

Senát by měl o průhlednějším zadávání zakázek v obraně a o reklamě v České televizi rozhodovat na další schůzi, která začne 4. srpna. 

Vládní novela má zejména omezit zadávání zakázek v obraně a bezpečnosti bez výběrového řízení. Zákon nově určuje, co je předmětem takových zakázek. Budou to například dodávky vojenského materiálu, stavební práce, služby pro výhradně vojenské účely, "citlivé stavební práce či citlivé služby". 

Nově by také mělo platit, že zadavatelé a hodnotitelé zakázek o objemu nad 300 milionů korun budou muset mít bezpečnostní prověrku. Dosud byla tato hranice na úrovni 500 milionů. Povinná bezpečnostní prověrka u lidí odpovědných za veřejné zakázky nad 300 milionů korun se nově rozšiřuje také na obce a kraje. 

Původní senátní novelu o zachování reklamy na ČT ve prospěch Státního fondu kultury sněmovna přepracovala. ČT bude moci po zásahu poslanců vysílat reklamu pouze na kanálu ČT2 ve prospěch kulturního fondu a na sportovním kanálu ČT4. O financování Státního fondu pro podporu a rozvoj české kinematografie by se měly nově starat dvěma procenty svých ročních čistých výnosů z reklamy komerční televize Nova, Prima a Barrandov. 

-čtk-