Český hudební projekt Music Jet má zahájit na konci prázdnin

úterý, 16. srpna 2011, 09:14 Aktuality MediaGuru

Hudební služba MusicJet, jejímž prostřednictvím si bude možné přehrát tisíce skladeb od různých interpretů, by měla podle deníku E15 začít fungovat na přelomu srpna a září. V červenci již vznikla stejnojmenná firma, 85 procent v ní drží technologická firma Bald Brothers. Cena za předplatné služby zatím nebyla zveřejněna. Ve firmě mají po pěti procentech také Universal Music, Supraphon a Ochranný svaz autorský.

"EMI, Sony Music Entertainment a Warner Music přistoupí v krátké době,“ řekl deníku Michal Horák, poloviční majitel Bald Brothers a manažer projektu. Odmítl ale komentovat podrobnosti chystané služby.

MusicJet by podle deníku měl zahrnovat nabídku digitální hudby od všech zúčastněných vydavatelství. Lidé si ovšem jednotlivé písně nebudou moci stáhnout, budou dostupné pouze jako takzvaný internetový streaming. Přehrát si je tak předplatilé budou moci na počítači nebo mobilním telefonu. Výše předplatného zatím nebyla zveřejněna, deník ji odhaduje na několik desítek korun.

Podle manažerů českého nahrávacího průmyslu by se projekt měl stát předělem na trhu s hudbou. Ten zatím na komerčně úspěšnou službu typu iTunes čeká. V únoru po dvou a půl letech skončil portál se stahovanou hudbou i-Legalne.cz. Měsíční předplatné tam bylo 249 korun. Ve světě funguje podobně jako MusicJet například švédská služba Spotify. Nabízí streaming hudby od velkých firem bez digitální ochrany, nejlevnější předplatné je pět dolarů (zhruba 85 korun).

-čtk-