Návštěvnost kin v červenci letos poprvé překročila milion diváků

pondělí, 29. srpna 2011, 05:11 Aktuality MediaGuru

Návštěvnost tuzemských kin v červenci letos poprvé pokořila hranici jednoho milionu diváků. Kina v letošním roce však zatím vykazují výrazně nižší návštěvnost než v loňském rekordním roce, kdy měsíční počet diváků převýšil milionovou hranici celkem sedmkrát.

Vyplývá to ze statistik, které na svých internetových stránkách zveřejnila Unie filmových distributorů (UFD). Do kin letos v červenci přišlo 1,311 milionu diváků, zatímco v červnu jich bylo 991.860. Díky vyšší návštěvnosti kinům v červenci vzrostly i tržby, a to z červnových 105,1 milionu korun na 161,4 milionu korun. Návštěvnost kin byla v červenci vyšší než ve stejném měsíci loňského roku, který byl pro biografy rekordní.

V první polovině letošního roku klesla kinům návštěvnost i tržby o zhruba třetinu. Zatímco za prvních šest měsíců loňského roku přišlo do kin 6,6 milionu lidí, tak v prvním letošním pololetí se jejich počet snížil o dva miliony na 4,57 milionu lidí, což je nejméně za posledních deset let. V pokladnách biografů skončilo 516 milionů korun, tedy o 231 milionů korun meziročně méně.

-čtk-