GfK: Ve světě se letos prodá 400 milionů smartphonů

úterý, 13. září 2011, 07:00 Aktuality MediaGuru

Očekává se, že v letošním roce se na celém světě prodá cca 400 mil. smartphonů. Ve vyspělých západních zemích navíc tento boom nastává na úkor běžných mobilních telefonů, které nenabízejí tak široký rozsah funkcí jako smartphony. Vyplývá to ze zjištění společnosti GfK Retail and Technology vypracovaného pro veletrh IFA 2011.

V Evropě vzrostl v prvních šesti měsících roku prodej mobilních telefonů o 4 %. Zejména smartphony zažily skutečný rozmach, kdy počet prodaných zařízení vzrostl o 79 %, a mohl tak kompenzovat 15 % pokles prodeje obyčejných mobilních telefonů, což jsou mobilní telefony s proprietárním operačním systémem.

V současné době je více než jeden ze tří mobilních telefonů prodaných v Evropě smartphone a toto číslo bude i nadále růst. Konkurence v prémiovém segmentu je dána technickými inovacemi, jako např. rychlejšími procesory a většími displeji.

V prvním pololetí roku 2011 došlo k markantnímu nárůstu prodeje smartphonů, a to zejména ve vyspělých západních zemích a v Asii. Podíl na celkových prodejích těchto zařízení v jihovýchodní Asii a Číně (včetně Tchaj-wanu a Hongkongu) je již na úrovni 22 % resp. 29 %.

-mav-