Seriál Simpsonovi bude muset možná skončit

středa, 05. října 2011, 10:05 Aktuality MediaGuru

Nad budoucností animované rodinky Simpsonových se vznáší otazník. Americká televizní společnost 20th Century Fox Television, která seriál populární na celém světě produkuje, v úterý podle agentury Reuters uvedla, že si výrobu dalších dílů za současného "obchodního modelu" nemůže dovolit. Televize patřící pod křídla mediálního konglomerátu News Corporation chce výrazně snížit odměny dabingovým hercům. Ti s tím ale nesouhlasí. 

"Domníváme se, že tento brilantní seriál může a měl by pokračovat, ale nemůžeme vyrábět budoucí řady za těchto finančních podmínek," uvedla Fox v prohlášení, jímž reagovala na zprávy, že herci, kteří animovaným postavičkám satirické komedie propůjčují hlasy, odmítli navrhované snížení mezd o 45 procent. 

"Doufáme, že budeme moct dosáhnout dohody s hlasovými herci tak, aby Simpsonovi mohli bavit diváky původními epizodami mnoho příštích let," uvádí se dále v prohlášení. 

Simpsonovi jsou nejdéle běžícím komediálním seriálem v amerických televizích. První díl byl odvysílán v prosinci 1989. Vysílá se ve více než stovce zemí v 50 jazykových mutacích a jeho tržby jdou do miliard dolarů. 

Prohlášení Fox následovalo po zprávě na serveru The Daily Beast, že šest klíčových dabingových herců má problémy se snížením svých odměn. Jsou mezi nimi Dan Castellaneta (Homer), Julie Kavnerová (Marge), Nancy Cartwrightová (Bart) i Yeardley Smithová (Líza).  

Dosud byl každý z nich zvyklý na osm milionů dolarů (téměř 150 milionů korun) za sezonu. Pokud se na nových smlouvách nedohodnou, hrozí seriálu konec.

-čtk-