Deníky věnovaly páteční vydání loučení s V. Havlem

pátek, 23. prosince 2011, 09:57 Aktuality MediaGuru

Některé celostátní deníky dnes podobně jako v minulých dnech věnovaly celé první sešity svých vydání dramatikovi a prezidentovi Václavu Havlovi. Část deníků připravila mimořádné přílohy nebo ankety o Havlově odkazu, zařadily také jeho citáty, vzpomínky přátel a lidí, kteří se s ním setkali. Státní smutek k uctění Havlovy památky dnes vrcholí bohoslužbou v Chrámu svatého Víta, jeho blízcí a přátelé se s ním rozloučí na soukromém smutečním aktu ve strašnickém krematoriu. 

Hospodářské noviny (HN) otevírají vydání pod šedým logem deníku na černém pozadí celostránkovým tiskem výtvarníka Petra Sýse a titulkem "Poslední audience". Vzpomínky Havlových přátel lemují jeho dětské kresby a literární pokusy či rozhovor s Havlovým bratrem Ivanem. Na dvojstránce deník otiskl záběry lidí z Havlova středečního smutečního pochodu z bývalého kostela svaté Anny na Pražský hrad. 

Výtvarník Jaromír 99 na poslední stránce prvního sešitu HN zobrazil Havla ve společnosti hudebníků jako seskupení "Universal Truth & Love Orchestra". Přílohou deníku je Havlovi věnované mimořádné vydání týdeníku Respekt. Podobné mimořádné vydání už v tomto týdnu připravil týdeník Týden. 

Lidové noviny (LN) i dnes přebarvily své titulní logo načerno. Pod titulkem "Sbohem" otiskly panoramatickou fotografii sochy svatého Václava na pražském Václavském náměstí se stovkami zapálených svíček. Ve dvojlistu Státní pohřby deník píše o pohřbech československých prezidentů. 

Mladá fronta dnes (MfD) na titulní straně přetiskuje text písně Jednou budem dál, která se často zpívala během sametové revoluce v listopadu 1989. "Dnes má pohřeb muž, který celý život usiloval o to, abychom 'byli dál'," píše deník v podtitulku nad Havlovou fotografií s prsty zdviženými do tvaru písmene vé. MfD také do deníku vložila Havlovi věnované mimořádné vydání magazínu Víkend. 

"Sbohem, pane prezidente," píše na titulní straně list Deník. Úryvek z Havlova projevu o tom, co je to vlast, zarámoval deník do srdce, které Havel připojoval ke svému podpisu. Titulkem "Davy mrzly, aby poděkovaly Havlovi" otevírá své dnešní vydání Právo.

-čtk-