Průzkum: V polovině dětských pokojů je kromě knihovny i TV

úterý, 27. prosince 2011, 08:38 Aktuality MediaGuru

V polovině dětských pokojíčků je kromě knihovničky i televize a přehrávač CD. Ukázal to průzkum Mediaresearch pro Asociaci televizních organizací mezi 730 dětmi od čtyř do 14 let. Z výsledků také vyplynulo, že čím dál víc dětí má pokoj jen samo pro sebe. Co se týká vybavení technikou, jsou na tom lépe dětské pokoje chlapců, kde bývají častěji počítače, herní konzole a videopřehrávače.

"Vybavení dětských pokojíčků se postupně modernizuje, roste zejména mediální vybavenost, a to všechno má vliv i na způsob konzumace médií," uvedli autoři průzkumu. Knihovnu s nejméně deseti knížkami má ve svém pokoji umístěno 83 procent dětí, a to většinou už od útlého věku. Pětapadesát procent dětí ve věku čtyři až 14 let pak vlastní mobilní telefon, 53 procent má v pokoji CD přehrávač a 48 procent televizi a rádio. Počítač s připojením na internet má pak 37 procent dětí, stejně jako přehrávač MP3.

"V současnosti tráví děti před televizními obrazovkami v průměru více než hodinu a tři čtvrtě denně," vyplynulo z výsledků průzkumu. "Celkově vybavenější jsou starší děti, a to hlavně zařízeními pro svou individuální potřebu, to je MP3, MP4 přehrávači, iPody a mobilními telefony," konstatovali také autoři průzkumu. Lépe s vybavením jsou na tom přitom klukovské pokoje. Chlapci oproti dívkám vlastní zejména více DVD a videopřehrávačů, počítačů s připojením na internet a herních konzolí.

Dětský pokoj má na 92 procent dětí od čtyř do 14 let. "V rámci změn ve vztahu rodičů k dětem od autoritativnějšího přístupu směrem k přístupu rovnému dochází k růstu privátní sféry dětí," komentovali to autoři. S rostoucím věkem dětí jich má stále více pokoj jen samo pro sebe, ve věkové skupině 13 až 14 let už to byla více než polovina malých respondentů. U menších dětí má pak vlastní místnost více než třetina z nich.

-čtk-